Hart van de Regio

Overleden vader Britt Dekker redde zes levens als donor: “Heel cool”

AMSTERDAM – Ze bracht het nieuws zelf, een kleine twee maanden terug, via Twitter naar buiten. De Purmerendse Britt Dekker vertelde hoe haar vader in zijn bakkerij ten val was gekomen en aan de gevolgen was overleden. Nu blijkt dat haar vader zich kort voor zijn overlijden had laten registreren als donor en inmiddels zes levens heeft gered. Zo schrijft onze mediapartner NH nieuws in een artikel.

Britt was gisteravond te gast in ‘De Wereld Draait Door’. Ze zat daar om te praten over haar eigen Youtube-kanaal en haar carrière als amazone, maar tegen het einde van de uitzending kreeg het gesprek een emotionele wending. Als presentator Matthijs van Nieuwkerk over de orgaandonatie van haar overleden vader begint, raakt de Purmerendse zichtbaar geëmotioneerd.

“Ik weet niet of ik er heel goed over kan vertellen, want soms word ik wel verdrietig”, vertelt Britt, vechtend tegen de tranen. Haar vader bleek zich kort voor zijn dood te hebben geregistreerd als donor. Toch moest Britt met haar familie een besluit nemen over de organen, omdat de registratie nog niet was verwerkt.

Trauma artsen behandelen de vader van Britt in de ambulance.

“Wij moesten beslissen of hij alles ging doneren, of alleen dat wat hij heel lang geleden al een keer had aangegeven”, beschrijft ze de onwerkelijke scene in het ziekenhuis. “En wij dachten toen: ‘We kunnen hem niet meer terugkrijgen, maar nu kan hij wel heel veel mensenlevens redden’. Wij waren heel verdrietig, maar in de rest van Nederland worden er dan allemaal familie’s opgebeld van ‘kom naar het ziekenhuis want je krijgt een nieuwe nier of nieuwe lever’.”

Hoewel het verdriet om het verlies van haar vader nog altijd erg groot is, werkt de gedachte van de geredde levens wel troostend voor Britt. “We kregen later een brief dat hij inmiddels al zes levens heeft gered, dat vind ik wel heel cool”, zegt ze.

Donorwet
In de weken dat er in de Eerste Kamer hard wordt gevochten voor de totstandkoming van de nieuwe donorwet, is Britt in in ieder geval overtuigd van het nut van die wet. “Ik vind die wet heel goed”, zegt ze in het programma. “Als je niet wil dat je organen worden afgestaan, dan neem je toch even de moeite om dat briefje in te vullen?”, voegt ze daar aan toe. “Iemand van 25 heeft nu de nier van mijn vader, je zal zelf maar een nieuwe nier nodig hebben”, besluit ze krachtig.

 

Relevant artikel : “Bedankt voor alles Pap

Kopfoto: Britt Dekker

Exclusieve foto in artikel: Haico Kats

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.