* Provinciaal

Informateurs zien ‘draagvlak’ voor coalitie met VVD, D66, Groenlinks en PvdA

Noord-Holland – De informateurs van GroenLinks en VVD, Laura Bromet en Cornelis Mooij, concluderen dat verdere formatiegesprekken tussen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA goede kansen bieden. Deze coalitie kan volgens Bromet en Mooij rekenen op voldoende draagvlak in Provinciale Staten van Noord-Holland.

Nadat de informateurs aan alle partijen een brief hadden gevraagd, hebben zij met alle partijen gesproken. Vervolgens hebben zij een verdiepend gesprek gevoerd met de lijsttrekkers van GroenLinks en VVD. Tot slot hebben zij aanvullend gesproken met GroenLinks en CDA en met de vorige informateur, Hans Smits.

Verschillen GroenLinks en VVD overbrugbaar

Op basis van al die gesprekken concluderen zij dat de programmatische verschillen tussen GroenLinks en VVD overbrugbaar zouden kunnen zijn. Zij adviseren daarom het proces tot vorming van een coalitieakkoord en college van Gedeputeerde Staten te vervolgen en formatiegesprekken te starten tussen GroenLinks, VVD, D66 en de PvdA. Dit zou, aldus de informateurs, goede kansen kunnen bieden op een coalitie die kan rekenen op voldoende draagvlak in Provinciale Staten.

Gesprek over samenwerking coalitie en oppositie

Daarnaast concluderen zij dat de samenwerking tussen coalitie en oppositie verbeterd zou moeten worden. Daartoe adviseren zij na het aantreden van een nieuw college van Gedeputeerde Staten, een gesprek tussen alle partijen te organiseren over de wijze waarop de onwenselijke kloof tussen coalitie- en oppositiepartijen gedicht kan worden.

Download de complete brief van de informateurs (pdf, 96 KB).


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Maar nieuws maken kan niet gratis. Steun ons zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen. Druk af en toe op onderstaande donatieknop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.