* Provinciaal

Inwoners Hollands Noorderkwartier betalen de hoogste waterschapsheffing

Noord-Holland – Inwoners uit Purmerend en omliggende gemeenten betalen niet alleen de hoogste waterschapsheffing van Noord-Holland, maar betalen ook meer dan bijna alle andere waterschappen in Nederland. Wel wordt er de komende jaren 739 miljoen euro geïnvesteerd in het waterschap, wat ook een van de hoogste bedragen van Nederland is. In onze regio is het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier actief.

In Nederland zijn er 21 waterschappen. Drie daarvan liggen in Noord-Holland: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Hoogheemraadschap van Rijnland. De taak van deze waterschappen is tweedelig: het zuiveren van afvalwater en de ‘watersysteemtaak’. Die laatste taak houdt het onderhoud en beheer van waterkeringen zoals duinen en dijken in.

De heffing die huishoudens moeten betalen bestaat dus ook uit twee delen: zuivering/-verontreinigingsheffing en watersysteemheffing.

Op een na hoogste van Nederland 

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) betalen huishoudens met een koopwoning in Noord-Hollands ‘duurste waterschap’ 475,12 euro aan heffingen. Alleen in Delfland (Rotterdam/Den Haag)(479,09 euro) betalen mensen meer aan heffingen. Ook mensen met een huurwoning betalen het op een na hoogste bedrag van Nederland aan waterschapsheffing.

Investeringen

De komende jaren wil het Hollands Noorderkwartier 0,6 miljard euro investeren in onder andere de hoogwaterkering Den Oever, de Waddenzeedijk op Texel en de Markermeerdijken. Alleen het waterschap Rivierenland gaat meer geld investeren, namelijk 801 miljoen euro in totaal.

Relevant artikel:

Luuk Zaal (19) jongste kandidaat op kieslijst Waterschapsverkiezingen (video)

Bron: Mediapartner NH-Nieuws

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Heeft u nieuws, foto's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.