‘Mogelijk hogere provinciale belastingen door groeiend aantal elektrische auto’s’

Noord-Holland – Het toenemend aantal elektrische auto’s op de weg kan weleens slecht gaan uitpakken voor de portemonnee van alle Nederlanders. Provincies lopen door de komst van de elektrische auto’s namelijk motorrijtuigenbelasting (mrb) mis, omdat groene wagens deze niet hoeven te betalen. Daarom wordt er nagedacht over nieuwe heffingen.

Zo wordt er in bestuurlijke kringen gesproken over het invoeren van ingezetenenbelasting, schrijft de Volkskrant. Dat betekent dat iemand zou moeten gaan betalen voor het feit dat hij of zij in een provincie woont. De plannen staan nog nergens daadwerkelijk opgeschreven, maar de krant weet dat er “in omfloerste bewoordingen” over wordt gepraat.

Alternatief

Provincies hebben namelijk alleen via de zogenoemde opcenten op de mrb de mogelijkheid om belasting te heffen op hun bewoners en als die inkomsten gaan slinken, moet er gezocht worden naar een alternatief, benadrukt de Noord-Hollandse gedeputeerde Elisabeth Post (VVD).

In Noord-Holland is de provincie voor ruim een kwart van haar inkomsten afhankelijk van deze opcenten. Nu de verwachting is dat deze geldbron flink gaat slinken door het toenemende aantal elektrische auto’s, kan het straks zo zijn dat niet alleen de mensen die een auto hebben belasting af moeten staan aan de provincie, maar iedereen die in een bepaalde provincie woont.

Bron: Mediapartner NH-Nieuws.

Regio Media TV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Elke vrijdag om 12:00 uur in uw mailbox.

Laatst binnengekomen

Volg en vind ons leuk op Facebook

Geef als eerste een reactie

Wat u zegt