4.2 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
Home* OnderzoekPurmerend op eerste plek; 43% van de inwoners overschrijdt richtlijn alcoholconsumptie niet

Purmerend op eerste plek; 43% van de inwoners overschrijdt richtlijn alcoholconsumptie niet

Noord-Holland – Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het Alcoholgebruik van Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM. Noord-Holland heeft de bedenkelijke eer koploper te zijn van de lijst die aangeeft waar in Nederland de meeste ‘probleemdrinkers’ wonen gemeten per provincie. Liefst 9% van alle volwassen drinkt hier overmatig. 

Van de 20 gemeentes in Noord-Holland waar procentueel de meeste mensen wonen die de richtlijn voor alcoholconsumptie niet overschrijden staat Purmerend op de eerste plaats (43%), gevolgd door Amstelveen (42%) en Den Helder (42%). Een drinker volgens de richtlijn: geen alcohol of maximaal 1 glas per dag.

Ook komt naar voren dat 6% van de inwoners van Purmerend een ‘probleem’ heeft omdat zij meer dan 21 glazen per week voor mannen, en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen drinken. In de landelijke lijst staat de gemeente Purmerend op plek 271 van gemeentes met de meeste overmatige drinkers. Bergen (NH) voert de lijst aan met 13% van de inwoners die overmatig drinkt.

Wat verder opvalt over alcoholconsumptie in de provincie Noord-Holland:

  1. Met Bergen, Laren en Bloemendaal kent Noord-Holland drie gemeentes in de landelijke top 3 van de lijst van overmatig drankgebruik. Bergen spant de kroon. Daar drinkt 1 op de 8 van alle inwoners overmatig (meer dan 21 glazen per week voor mannen of meer dan 14 glazen per week voor vrouwen).
  2. Opvallend is de hoge alcoholconsumptie in Het Gooi. Drie van de zes gemeentes (Laren, Bergen en Gooise Meren) die samen één van de rijkste gebieden van Nederland vormen, staan in de landelijke top-30 van de lijst met het hoogste percentage overmatige drinkers. Laren bezet net achter Bergen de tweede plek met 13% overmatige drinkers
  3. In de landelijke top 10 van de minste drinkers volgens de richtlijn is Noord-Holland ook ‘goed’ vertegenwoordigd. De helft van deze ranglijst wordt gevuld met gemeentes uit deze provincie. Koggeland voert de lijst aan met ‘slechts’ 24% niet- of gematigde drinkers. Deze gemeente kent met respectievelijk 11 en 17% daarentegen wel het hoogste aantal overmatige- en zware drinkers in de provincie.
  4. Helemaal in de kop van Noord-Holland blijft het overmatig alcoholgebruik binnen de perken. Met ‘slechts’ 5% teveel drinkende inwoners mag gemeente Den Helder zichzelf op basis van dit onderzoek een klein schouderklopje geven.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,798FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4.2 ° C
5.6 °
2.4 °
75 %
2.2kmh
100 %
wo
9 °
do
8 °
vr
8 °
za
9 °
zo
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.