22.1 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomewonenDe dag van het verzet: Woningcorporaties tekenen massaal bezwaar aan bij Belastingdienst

De dag van het verzet: Woningcorporaties tekenen massaal bezwaar aan bij Belastingdienst

Regionaal – Op donderdag 3 oktober komen bijna 200 woningcorporaties in verzet tegen de verhuurdersheffing die vanuit Den Haag aan hen is opgelegd. Niet alleen uiten zij hun bezwaar tegen de noodzakelijkheid en het gebruik van de heffing, de corporaties gaan nu zelfs een stap verder: Door de betaling van 1.7 miljard in 2019 handelen de woningcorporaties zelf in strijd met de wet. Regio Purmerend sprak hier over met mede-initiatiefnemer Stefan van Schaik (directeur/bestuurder Wooncompagnie) en de Purmerendse wethouder Thijs Kroese.

Vandaag versturen ruim 180 corporaties dezelfde brief naar de Belastingdienst. De strekking: een officieel bezwaar tegen de aanslag en het verzoek om deze -met betrekking tot het jaar 2019- ongedaan te maken. Na de lopende actie #ikwileenhuis, is het de tweede gezamenlijke vuist die de corporaties maken tegen de de verhuurdersheffing. En het is niet de laatste.

Stefan: “De opgelegde verhuurdersheffing was een crisismaatregel uit 2013. De economische crisis is voorbij, maar inmiddels heeft een nieuwe zich keihard aangediend. Nederland zit in een wooncrisis.” 

Wooncrisis

De wooncrisis beperkt zich niet meer tot de randstad. Door het hele land zijn de wachtlijsten voor een sociale huurwoning opgelopen. Vaak tot meer dan 10 jaar. En dat is onacceptabel voor de corporaties. De keuzevrijheid om betaalbaar te kunnen wonen hoe en waar je wilt, is een grondrecht.

In 1903 werd de Woningwet aangenomen. Aan deze wet moeten alle corporaties in Nederland zich houden. In artikel 19 van deze wet staat het volgende te lezen: Financiële middelen van de volkshuisvesting moeten worden ingezet in het belang van de volkshuisvesting.

“De verhuurdersheffing is in deze tijd van economische vooruitgang niet meer te verantwoorden. We zeggen het nog sterker, het is zelfs in strijd met de wetgeving. Het geld moet worden ingezet in het belang van de volkshuisvesting. In deze wooncrisis is het noodzakelijk dat er nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd. Heel veel woningen. De gelden van de corporaties gebruiken om de staatsschuld af te lossen is tegen de Nederlandse wet”, aldus Van Schaik.  

“Door het afschaffen van deze heffing kunnen er de komende jaren tussen de 150.000 en 200.000 sociale huurwoningen worden gebouwd. En waarschijnlijk nog meer. Iedere sociale huurwoning levert namelijk inkomsten op. Deze inkomsten moeten wij, van de wet, inzetten in het belang van de volkshuisvesting. Je moet dan denken aan nog meer bouwen, verduurzaming en onderhoud.”

Indicatieve bestedingsruimte

Verder wil Stefan nog iets kwijt over de brief die gisteren door het ministerie van binnenlandse zaken aan de tweede kamer verstuurd werd: “Op vrijdag 4 oktober wordt de indicatieve bestedingsruimte van de individuele corporaties openbaar gemaakt. In makkelijke taal is dat het vermogen dat corporaties op de bank hebben staan om “indicatief” te kunnen uitgeven. Onze regering meldde gisteren in de brief dat we voldoende vermogen hebben om te beginnen met bouwen. Dit bedrag is onze buffer. Deze buffer kunnen we niet zonder meer opmaken. We hebben het gezien bij de pensioenfondsen. Toen de buffer te laag werd, werden ouderen gekort op hun pensioen. Wij willen voorkomen dat wij huurverhogingen moeten toepassen”.

Ook wethouder Thijs Kroese (Purmerend) steunt het initiatief van de corporaties. “Het vermogen van woningcorporaties zit in steen. Met steen kun je niets kopen of betalen. Vanuit de gemeente geven wij verschillende signalen. Zo hebben wij zowel het ministerie als ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aangeschreven. Verder komt dit uiteraard ook ter sprake bij de Metropool Regio Amsterdam.”

De deelnemende woningcorporaties vertegenwoordigen ongeveer 75% van het sociale woningbestand in Nederland. En iedere dag sluiten er zich meer corporaties aan. 

Relevant artikel: 

Wooncompagnie: 150.000 sociale huurwoningen, als Den Haag beleid aanpast (video)Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
22.1 ° C
23.9 °
20 °
57 %
1.8kmh
1 %
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
29 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.