Volendam

‘Hotel Spaander gaat zeker weer open, maar toekomst kunst onzeker’

Volendam – Hoe en door wie is nog een paar weken spannend, maar er hebben zich al een aantal serieuze gegadigden gemeld voor Hotel Spaander in Volendam. Dit vertelt curator Michel Moejes aan mediapartner NH Nieuws. Het bekende hotel is vorige week failliet verklaard. Niet al het personeel is op de hoogte.

Er is dus mogelijk zicht op een doorstart voor het hotel, maar, zegt de curator, het kan wel een paar weken duren voor er weer activiteit in het gebouw te zien is. “Ik weet niet of u de laatste tijd nog in Volendam geweest bent, maar het is daar angstig stil; dus op dit moment zo’n groot hotel opengooien, heeft weinig zin”, aldus Moejes.

Hotel Spaander had hoge kosten en de coronacrisis deed het bedrijf de das om. De loonkosten waren bijvoorbeeld rond de drie ton per maand en er werd kortgeleden voor een miljoen euro verbouwd. 

Doorstart

Op dit moment wordt zorgvuldig bekeken wie precies eigenaar is van wat en wat er wel en niet tot de failliete boedel behoort. De curator hoopt eind deze week een plan van aanpak te maken en dan in de loop van volgende week gesprekken te voeren met partijen die belangstelling hebben voor Hotel Spaander. De familie Schilder, die het hotel jaren exploiteerde, heeft aangegeven dat niet te willen voortzetten. Er komt dus een nieuwe uitbater.

In hoeverre de beroemde kunstcollectie van het hotel deel uitmaakt van het faillissement wordt ook onderzocht. Het lijkt er volgens de curator op dat een groot gedeelte van de kunst eigendom is van de familie Schilder. Of de schilderijen deel uitmaken van de failliete boedel is daarmee nog niet zeker; mogelijk behoren ze tot een ander bedrijf. Het is dus ook nog niet te zeggen of er schilderijen verkocht zullen worden om schuldeisers tegemoet te komen.

Negentig mensen ontslagen

“Er zijn ongeveer negentig ontslagbrieven verstuurd”, vertelt Moejes. Na een paar telefoontjes van NH nieuws blijkt dat nog niet alle personeelsleden op de hoogte te zijn. Manager Olly Bakker laat bijvoorbeeld weten nog niets gezien te hebben. Volgens Moejes heeft dat te maken met de praktische omstandigheid dat niet alle e mailadressen voorhanden waren. Sommige brieven zijn per post verstuurd en moeten nog aankomen.

Boekingen

Het hotel heeft boekingen tot ver in het najaar. Iedereen die een kamer of een zaal geboekt heeft in het beroemde hotel aan de Dijk in Volendam heeft bericht gekregen. Volgens Moejes is het aan de nieuwe exploitant om een beslissing te nemen over de boekingen. “Klanten kunnen natuurlijk een schadeclaim indienen maar dan gaan ze mee in het faillissement en dat is meestal niet perse gunstig. Het is heel vervelend, maar ik raad die mensen aan gewoon even geduld te hebben en de ontwikkelingen af te wachten”, aldus de curator.

Relevant artikel:

Wereldberoemd Volendams kunsthotel Spaander is failliet –

Volendam – Art Hotel Spaander aan de Haven in Volendam is failliet verklaard. Het hotel met kunstwerken was al gesloten in verband met corona, maar afgelopen woensdag heeft de rechtbank Noord-Holland het faillissement uitgesproken. Het trieste nieuws over het beroemde hotel is te lezen in het Nederlandse faillisementsregister.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.