BeemsterPurmerend

Fusie tussen Purmerend en Beemster, ministerraad stemt in

Purmerend – Nadat beide gemeenten en de provincie Noord-Holland hun goedkeuring gaven voor een fusie tussen Beemster en Purmerend, is nu ook de ministerraad akkoord. Het wetsvoorstel hierover moet nog voor advies naar de raad van state en door de tweede kamer maar de laatste twee stappen in het fusieproces zijn slechts formaliteiten.

Sinds 2014 hadden beide gemeenten al een gezamenlijke ambtelijke organisatie, in 2022 volgt een bestuurlijke fusie. Het betreft een zogenaamde lichte samenvoeging, waarbij de gemeente Beemster wordt opgeheven en haar grondgebied wordt toegevoegd aan de gemeente Purmerend.

De nieuwe fusiegemeente krijgt hiervoor een zogenaamde herindelingsbijdrage van 5,4 miljoen euro vanuit het rijk. Hiervan zou dan 2.2 miljoen euro overblijven. Dat er een bedrag van 2,2 miljoen euro overblijft is hoofdzakelijk omdat Purmerend en Beemster al ambtelijk samenwerken. Kosten voor ICT overdracht en samenvoegen hoeven bijna niet meer gemaakt te worden. Wat er met de 2,2 miljoen euro precies gaat gebeuren is nog onbekend. “Die ruimte kan bijvoorbeeld worden benut voor harmonisatie van de tarieven of voor dekking van inzet op enkele gezamenlijke projecten.”, geeft het college aan.

Relevante artikelen:

Historisch besluit fusie Beemster en Purmerend –

Purmerend / Beemster – Op 1 januari 2022 willen de gemeenten Beemster en Purmerend fuseren. Hiervoor doorlopen beide gemeenten een formeel, wettelijk herindelingsproces. In dit proces is weer een belangrijke stap gezet. Op 27 februari 2020 hebben de gemeenteraden van Beemster en Purmerend het herindelingsadvies vastgesteld.

Laatste formele stap fusieproces Beemster en Purmerend in zicht –

Purmerend / Beemster – Op 1 januari 2022 willen de gemeenten Beemster en Purmerend fuseren. Hiervoor doorlopen beide gemeenten een formeel, wettelijk herindelingsproces. In dit proces is weer een belangrijke stap gezet. Op 7 januari 2020 hebben de colleges van burgemeesters en wethouders van Beemster en Purmerend ingestemd met het herindelingsadvies.

Historisch besluit: fusie Beemster en Purmerend een stap dichterbij –

Purmerend – De fusie tussen de gemeenten Beemster en Purmerend is een stap dichterbij. Op 26 september hebben de gemeenteraden van Beemster en Purmerend een eensluidend besluit genomen en is het herindelingsontwerp vastgesteld. De beide raden geven met dit historische besluit aan dat zij op 1 januari 2022 een nieuwe gemeente willen vormen.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Maar nieuws maken kan niet gratis. Steun ons zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen. Druk af en toe op onderstaande donatieknop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.