10.2 C
Purmerend
vrijdag 31 maart 2023
HomeRegionaalHuis kopen in Waterland lastiger dan ooit "58,7% van de huizen boven...

Huis kopen in Waterland lastiger dan ooit “58,7% van de huizen boven vraagprijs verkocht”

Regionaal – De woningmarkt zit op slot en het is lastiger dan ooit om een huis te kopen. Het te koop staande aanbod daalt ontzettend hard, terwijl de huizenprijzen blijven stijgen. In Nederland werd in het eerste kwartaal van 2021 voor een gemiddeld verkochte woning 385.000 euro betaald. NVM-makelaar Jelle de Graas van Hoekstra en van Eck Makelaars licht de cijfers toe van de Waterlandse woningmarkt.

Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden er in Nederland ruim 17.500 woningen te koop. Ter vergelijking: dit is 42% minder dan één jaar eerder en 31% minder dan het vorige kwartaal. De daling van het te koop staande aanbod is nog nooit zo hard gegaan. In Waterland werden er 228 woningen aangeboden in het eerste kwartaal van 2021, wat neerkomt op 30,1% minder dan een jaar eerder.

De gevolgen van het schaarse aanbod zijn goed zichtbaar op de woningmarkt. Volgens berekeningen van de NVM heeft een woningzoeker in Waterland slechts keuze uit 1,7 woningen. Jelle de Graas licht toe: “Er is nog nooit zo weinig keuze geweest voor de koper. Snel schakelen is vereist om een huis überhaupt te kunnen bezichtigen. Woningen tot 400.000 euro zijn het meest gewild en de wachtlijsten voor een bezichtiging voor zo’n huis zijn enorm.”

Grootste prijsstijging in 20 jaar

De ongekende prijsstijgingen van 2020 zetten in het eerste kwartaal van 2021 versneld door. In Nederland werd in het eerste kwartaal van dit jaar 385.000 euro betaald voor een gemiddeld verkochte woning. De verkoopprijs ligt daarmee 14,7% hoger dan een jaar eerder. Rond de eeuwwisseling was de laatste keer dat er in één jaar tijd een prijsstijging van bijna 15% was. 

Jelle ziet ook de prijzen in zijn werkgebied stijgen: “In Waterland lag de gemiddelde verkoopprijs van een woning op 408.000 euro. Dit is 10,8% hoger dan een jaar eerder en 4,4% hoger dan het laatste kwartaal van 2020. De grootste prijsstijging is terug te zien bij appartementen.”

Het nieuwe normaal: overbieden

Overbieden is het nieuwe normaal op de hedendaagse woningmarkt. Veel mensen doen een bod dat hoger ligt dan de vraagprijs. In Nederland wordt meer dan de helft van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In Waterland betaalt ook een groot deel van de kopers meer dan de vraagprijs. Jelle: “In mijn werkgebied wordt 58,7% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Op deze manier gaan we naar een situatie waar overbieden de standaard is.”


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.2 ° C
10.6 °
10 °
94 %
2.2kmh
100 %
vr
10 °
za
9 °
zo
9 °
ma
8 °
di
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.