14.7 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomeNatuurVanavond kans op poollicht "krachtige zonnevlam is onderweg naar de aarde"

Vanavond kans op poollicht “krachtige zonnevlam is onderweg naar de aarde”

Regionaal – Een krachtige zonnevlam is onderweg naar de aarde en zal de aarde in de nacht naar zondag bereiken. De kans op poollicht neemt toe, zelfs boven ons land! Verwacht wordt dat de zonnevlam tegen de avond zou arriveren, met kans op poollicht, ook wel noorderlicht genoemd, als gevolg.

Kleine elektrisch geladen (stof)deeltjes afkomstig van de zon bereiken dan de atmosfeer van onze aarde en zullen verbranden, wat wij als gekleurde ‘sluiers’ waarnemen vanaf de grond. Dat noemen we poollicht, of noorderlicht. Maar dat is boven ons land dus wel totaal anders dan bijvoorbeeld boven het noorden van Europa of in Canada. Daar gaan de komende nacht waarschijnlijk een heuse lichtshow tegemoet, schrijft Weerplaza.

Vanavond en vannacht wordt de impact van een zonnevlam die zich afgelopen donderdag voordeed verwacht, maar hoe laat exact is nog afwachten. Het meest gunstige tijdstip voor Noord-Holland is de tweede helft van de avond, ongeveer tussen 20 en 00 uur. In die uren is het magnetisch veld van de aarde gunstig gelegen en kan het poollicht potentieel vrij zuidelijk komen boven Europa.

Toch lijken de weersverwachtingen wat beter te worden dan aanvankelijk was voorzien. Vanaf halverwege zaterdagavond verschijnen er vanuit het westen meer opklaringen, die vooral het noorden van Nederland kunnen aandoen. Duimen dus maar dat we vanavond het poollicht kunnen aanschouwen.

https://twitter.com/StormchaserNL/status/1454400499105546246


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.7 ° C
16.2 °
12.8 °
63 %
2.2kmh
100 %
wo
14 °
do
16 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.