20.7 C
Purmerend
zaterdag 20 juli 2024
HomeEdamEerste contouren opvang 450 asielzoekers Baanstee Noord zichtbaar, opening 5 oktober verwacht

Eerste contouren opvang 450 asielzoekers Baanstee Noord zichtbaar, opening 5 oktober verwacht

Purmerend – De voorbereidingen voor de opvang van 450 asielzoekers zijn verleden week gestart. Eerst werd de grond geëgaliseerd, om daarna betonplaten op de grond te plaatsen. Vanochtend is de opbouw van de tent waar de asielzoekers zullen verblijven gestart. De eerste contouren van de tent waar de asielzoekers verblijven wordt zichtbaar

De planning van de opbouw is onder andere afhankelijk van het weer. De verwachting is nu dat de noodopvanglocatie op 5 oktober opengaat. De noodopvang is bedoeld voor 450 asielzoekers voor een periode van drie maanden.

Het gaat om een tijdelijke opvang voor zowel volwassenen als kinderen die bij het COA bekend zijn. De gemeenten Purmerend en Edam-Volendam nemen de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze mensen niet buiten hoeven te slapen in Ter Apel.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het COA wijst mensen toe

De helft van de groep verblijft op dit moment in een noodopvang in Assendelft en zullen naar de Baanstee-Noord verhuizen zodra de opvang gereed is. Die groep is divers en bestaat uit mannen, vrouwen, ongeveer 50 kinderen, en ouderen. In totaal 225 personen.

De andere mensen die hier onderdak krijgen, worden door het COA toegewezen. In totaal is er voor 450 mensen een opvangplek. Elke asielzoeker is ingeschreven bij het COA en zit in het proces voor asiel in Nederland. Sommigen hebben inmiddels een BSN nummer en werken.

De gemeente Purmerend en Edam-Volendam organiseren in deze noodopvang slaapplaatsen, sanitair, medische zorg, maaltijden en dagbesteding. Er is een veiligheidsplan opgesteld samen met de Veiligheidsregio en de politie om ervoor te zorgen dat hier een tijdelijke goede opvangplek is.  

In de politieke wandelgangen gaat het bedrag van meer dan 3 miljoen euro in het rond. Het geen neerkomt op 1 mijoen euro per maand voor deze opvang. Het COA en de Veiligheidsregio willen dit desgevraagd niet bevestigen.

Dronebeelden: Rob Klaucke

Update 4 oktober 2022:

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.7 ° C
21.7 °
19.4 °
70 %
0.9kmh
10 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
21 °
wo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.