20.1 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomeBeemsterGemeente Purmerend adviseert negatief over langere en intensievere gaswinning in Middelie gasveld

Gemeente Purmerend adviseert negatief over langere en intensievere gaswinning in Middelie gasveld

Purmerend – De gemeente Purmerend heeft een negatief advies gegeven over het voorgenomen plan voor langere en intensievere gaswinning in het Middelie gasveld. In een brief aan de verantwoordelijke instanties heeft de gemeente zijn standpunt kenbaar gemaakt en onderbouwd waarom de gemeente niet instemt met het winningsplan.

Ondanks vele bezwaren heeft de staatssecretaris besloten om het plan gedeeltelijk goed te keuren. Hiermee kan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de productie in het veld Middelie opvoeren en deze tot minstens het jaar 2035 continueren.

De gemeente Purmerend is van mening dat het winningsplan negatieve gevolgen zal hebben voor de woon- en leefomgeving van de inwoners. Tijdens een informatiemarkt op 23 mei jongstleden bleek dat er veel zorgen leven onder de inwoners over de impact van de gaswinning. “Onze inwoners voelen zich aangetast in hun woongenot, ervaren een gevoel van onveiligheid, maken zich zorgen over waardedaling van hun woningen, wantrouwen de centrale overheid, zijn boos en voelen zich vooral machteloos. Het gevoel bestaat dat u in de besluitvorming geen rekening houdt met deze aspecten. Wij roepen u dan ook op om zorgvuldig te (blijven) communiceren richting inwoners en andere betrokkenen.”

Punten van bezwaar

Een van de belangrijke punten van bezwaar is de verwachte bodemdaling (tot acht centimeter) en de mogelijke schade aan bouwwerken als gevolg van de gaswinning. De gemeente wijst op tegenstrijdigheden in het ontwerpinstemmingsbesluit, waarin wordt gesteld dat de bodemdaling gering zal zijn en geen schade zal veroorzaken, maar dat ook wordt erkend dat er een kans is op schade. (niet alleen fysieke schade, maar vaak ook mentale schade). Daarnaast benadrukt de gemeente Purmerend dat de schadeafhandeling in vergelijkbare gevallen, zoals in Groningen, moeizaam verloopt en dat de omgeving te maken krijgt met negatieve gevolgen.

Een ander punt van bezwaar betreft de verlenging en verhoging van de productiecapaciteit van het gasveld, wat volgens de gemeente Purmerend in strijd is met het kabinetsstandpunt over kleine gasvelden. De gemeente Purmerend investeert juist fors in duurzaamheid en het gasloos maken van wijken. Purmerend vindt dan ook dat het kabinetsstandpunt onvoldoende is betrokken bij het voorgenomen winningsplan en vraagt om motivatie voor deze afwijking. “Het voor de lange termijn continueren en de productiecapaciteit te verhogen van het gasveld in Middelie past niet in onze gemeentelijke lijn.”

Daarnaast zijn er zorgen over de stikstofdepositie als gevolg van de gaswinning en de mogelijke gevolgen voor het UNESCO Werelderfgoed Droogmakerij de Beemster. De gemeente Purmerend vindt dat hier onvoldoende aandacht aan is besteed in het ontwerpinstemmingsbesluit en roept op tot een gedegen onderbouwing.

Onvoldoende maatschappelijke dialoog

Het college van Purmerend benadrukt dat er volgens hen onvoldoende maatschappelijke dialoog heeft plaatsgevonden bij het opstellen van het winningsplan en vraagt zich af of de uitbreiding van de gaswinning gerechtvaardigd is. Ze dringen aan op zorgvuldige besluitvorming en betrokkenheid van alle belanghebbenden.

De gemeente Purmerend sluit de brief af met het vertrouwen dat de genoemde bezwaren worden meegenomen in de definitieve besluitvorming en dat er rekening wordt gehouden met de belangen van de inwoners en de beschermde status van het UNESCO Werelderfgoed.

Lees de brief aan de staatssecretaris hier.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,967FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
20.1 ° C
21.8 °
18.9 °
69 %
4kmh
31 %
ma
21 °
di
21 °
wo
20 °
do
24 °
vr
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.