16.5 C
Purmerend
zondag 16 juni 2024
HomeRegionaalApothekers slaan alarm, geneesmiddelentekort stijgt in 2023 naar recordhoogte

Apothekers slaan alarm, geneesmiddelentekort stijgt in 2023 naar recordhoogte

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2023 naar een alarmerende recordhoogte gestegen. Na een schrikbarend aantal van 1514 tekorten in heel 2022, staat de teller halverwege dit jaar al op 1179. Dit nieuws heeft voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP doen besluiten om de noodklok te luiden.

Prins benadrukt dat deze stijging niet onverwacht is, maar dat de situatie nog ernstiger is dan verwacht. De geneesmiddelentekorten hebben een enorme impact, omdat ze een grote groep mensen treffen en vaak langdurig zijn. Het is vooral zorgwekkend omdat het moeilijk is voor patiënten om over te schakelen naar een ander geneesmiddel. Hierdoor worden talloze patiëntengroepen benadeeld.

De geneesmiddelentekorten worden veroorzaakt door problemen met productie, distributie en kwaliteit. Ze treffen grote groepen mensen met verschillende aandoeningen, zoals hartaandoeningen, jicht en infecties. Patiënten kunnen niet langer rekenen op de beschikbaarheid van hun geneesmiddel in Nederlandse apotheken.

Wereldwijd

Volgens KNMP-voorzitter Prins is het probleem van geneesmiddelentekorten niet beperkt tot Nederland, maar speelt het wereldwijd. Hij merkt echter op dat er steeds meer geneesmiddelen zijn die alleen in Nederland niet beschikbaar zijn. Dagelijks moeten geneesmiddelen geïmporteerd worden, zoals het geval is bij allopurinol, dat in de omringende landen wel beschikbaar is, maar in Nederland slechts zeer beperkt. Dit heeft grote gevolgen voor een groep van 150.000 jichtpatiënten.

Een zorgwekkende situatie ontstaat wanneer er slechts één fabrikant door de vier grote zorgverzekeraars als voorkeursleverancier wordt aangewezen voor 37 geneesmiddelen. Als deze fabrikant niet kan leveren, ontstaat er direct een groot probleem, aangezien alternatieven nauwelijks beschikbaar zijn. Voorzitter Prins benadrukt dat alle relevante partijen in Nederland met spoed beslissingen moeten nemen over oplossingen, aangezien het te lang duurt voordat er actie wordt ondernomen.

Oplossingen

Apothekers in Nederland doen hun uiterste best om dagelijks oplossingen en alternatieven te bedenken en te organiseren voor patiënten. Ze bieden bijvoorbeeld een ander middel met dezelfde werkzame stof of een therapeutisch alternatief aan, bereiden zelf medicijnen of importeren ze. Uit een recente peiling onder de leden van de apothekersvereniging KNMP blijkt dat bijna een volledige fulltime medewerker per openbare apotheek bezig is met deze problematiek.

Nederland telt bijna 2000 openbare apotheken, en ook apothekers in ziekenhuizen worden sterk getroffen door de geneesmiddelentekorten.

Relevant artikel:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.5 ° C
17.8 °
14.4 °
71 %
4.9kmh
100 %
zo
16 °
ma
19 °
di
21 °
wo
17 °
do
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.