20.3 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomeRegionaalTariefsverhoging in 2024 van bijna 12% voor het regionale openbaar vervoer van...

Tariefsverhoging in 2024 van bijna 12% voor het regionale openbaar vervoer van de baan

Regionaal – Gisteren heeft het kabinet aangekondigd extra financiële steun te verstrekken om te voorkomen dat de tarieven voor het openbaar vervoer in 2024 aanzienlijk zouden stijgen. Zonder deze broodnodige ondersteuning zou een tariefsverhoging van maar liefst 11,72 procent onvermijdelijk zijn geweest.

Melanie van der Horst, de voorzitter van het dagelijks bestuur van Vervoerregio Amsterdam, reageerde verheugd op het besluit: “We zijn verheugd en tevreden dat het kabinet dit besluit heeft genomen. Dit was geen vanzelfsprekendheid, er is onwaarschijnlijk lang gestreden voor dit resultaat.”

Rol Tweede Kamer

De Tweede Kamer speelde een cruciale rol bij het beïnvloeden van dit besluit, aangezien Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Edward Slotweg (CDA) samen met fractievoorzitter Bikker (CU) eerder al aandrongen op het voorkomen van de tariefsverhoging voor 2024. De Kamer bracht zelfs een motie in die het demissionaire kabinet opriep om de tariefstijging en de verschraling te stoppen.

Deze wens van de Kamer zal nu worden uitgevoerd door de staatssecretaris namens het kabinet. Hier wordt voor het regionale openbaar vervoer 300 miljoen structureel uitgetrokken. Om de tariefstijging bij de NS te voorkomen wordt 120 miljoen structureel beschikbaar gesteld.

Talloze brandbrieven

In de afgelopen jaren hebben de Vervoerregio’s, samen met provincies en partners, intensief gestreden om de verschraling van het openbaar vervoer tegen te gaan. Talloze brandbrieven werden naar de Kamer gestuurd en er werd zelfs een handtekeningenactie georganiseerd, waarbij 500 bestuurders hun steun betuigden.

De staatssecretaris bevestigde al eerder deze week dat het kabinet de benodigde middelen zou verstrekken. “Het tegengaan van tariefstijgingen en het ondersteunen van het OV-aanbod dragen bij aan de aantrekkelijkheid van ons OV en de bereikbaarheid van Nederland”, aldus de staatssecretaris.

Kamerbrief

Gisteren is dit besluit officieel bekendgemaakt in een Kamerbrief. De kosten voor de vervoerders zijn het afgelopen jaar gestegen, wat resulteerde in een landelijke tarievenindexatie van 11,72 procent. Dankzij de financiële steun vanuit het Rijk zal er geen tariefstijging meer plaatsvinden.

Melanie van der Horst gaf aan opgelucht te zijn: “Het was een close call, maar wij zijn blij dat Den Haag heeft geluisterd en daadkrachtig heeft gehandeld.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
20.3 ° C
21.1 °
19.4 °
83 %
2.3kmh
19 %
do
20 °
vr
27 °
za
26 °
zo
21 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.