20.7 C
Purmerend
zaterdag 13 april 2024
HomeVolendamVolendamse ouders houden kinderen thuis na homoseksueel kusje in toneelstuk

Volendamse ouders houden kinderen thuis na homoseksueel kusje in toneelstuk

Een kusje tussen twee mannelijke acteurs tijdens een toneelvoorstelling voor de groepen 4, 5 en 6 van Volendamse basisscholen heeft tot een flinke discussie geleid. Bij de laatste voorstelling van ‘Het Prinsensprookje’ ontbraken zelfs een paar leerlingen. Artistiek leider en acteur Tim Schouten reageert bij NH op de ophef die is ontstaan in het dorp. 

“We hebben het eigenlijk heel prettig ervaren in Volendam. We zijn ook heel blij dat we daar mochten spelen.” Pas op de laatste dag van de voorstelling op een van de scholen merkte Tim dat er iets aan de hand was. “Er kwam een fotograaf langs en iemand van de krant”, vertelt hij. 

De voorstelling ‘Het Prinsensprookje’ gaat over prins Harrie die, zoals een behoorlijke prins dat doet, moet trouwen met Rosa. Maar Rosa ruikt niet lekker, bovendien houdt zij alleen van meisjesdingen. Dat kan anders, denkt Harrie. Hij start zijn zoektocht naar de liefde en vindt die in een jongeman. Tim reist met het toneelstuk door heel Nederland. “We hebben weleens vaker gehoord dat kinderen worden thuisgehouden, maar dat heeft nog nooit de pers gehaald.” 

De krant

Afgelopen woensdag verscheen in de lokale krant van de gemeente Edam-Volendam, Nieuw-Volendam, een artikel over enige ophef die is ontstaan over het zoentje in het sprookje. In de krant reageert de directeur van een van de basisscholen. Hij vertelt dat er bij de laatste voorstelling vijftien kinderen ontbraken. “Dit ontstaat door en versterkt elkaar in de appgroepen. Als je al die ouders afzonderlijk zou spreken of ze zouden het zien, dan zouden ze anders hebben besloten.”

Over dit punt gaan we het wellicht niet eens worden. Dat is droevig, maar ook wat het is

Artistiek leider en/of acteur Tim Schouten

Het stuk in de krant leidde tot een nog grotere discussie op social media, waar de meningen flink uiteen lopen. De moeder die aan de bel heeft getrokken laat weten dat ze met de school afgesproken had dat ze ingelicht zouden worden als er LHBTQ-onderwijs plaats zou vinden in de klas. Shanna en haar man zijn gelovige ouders van vijf kinderen.

Gelovige ouders

Die waarschuwing kwam vorige week niet en zo hoorde Shanna dat er een voorstelling van twee zoenende mannen in de klas van hun jonge kinderen zou komen. “Ik heb andere ouders van de kinderen uit de betreffende klas in liefde gewaarschuwd, een avond van tevoren. Dat zorgde voor veel ophef. Het grootste deel van de kinderen uit die klas is weggehouden bij de voorstelling”, vertelt Shanna aan het online platform Revive

De acteur heeft het stuk op Revive ook gelezen. “Ik ben zelf christelijk opgevoed en ik heb lange tijd ook gedacht als zij”, zucht hij.  “Dat doet aan de ene kant nog heel erg pijn, maar ergens kan ik me daardoor in haar verplaatsen. Ik dacht toen ook zo, totdat ik echte liefde voelde voor een man. Ik ben nog steeds christen en kijk inmiddels anders. Over dit punt gaan we het wellicht niet eens worden. Dat is droevig, en we kunnen er hard over discussiëren, maar ik ben bang dat dat ons alleen maar verder uit elkaar drijft, dus is het helaas wat het is.”

Reacties

Ook leest Tim de reacties van de Volendammers op sociale media. Die lopen zeer uiteen, maar de meeste mensen vinden de ophef totale onzin. “Wat een drama om een kusje…
Gewoon een kusje, wat is er nu mis met zo’n uiting van liefde?”, luidt een van de vele reacties.

Ook vragen een paar ouders zich af of de kinderen niet te jong zijn om ze al bloot te stellen aan zoenende mannen. “De ouders hebben het stuk niet eens gezien “, reageert Tim. “Eigenlijk zouden we de voorstelling nog een keer moeten spelen, maar dan voor de volwassenen.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,872FansLike
2,545VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
20.7 ° C
23.5 °
17 °
67 %
7.6kmh
100 %
za
20 °
zo
11 °
ma
8 °
di
10 °
wo
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.