6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeBeemsterOnderzoek naar 'bendegeweld': verdachte (20) uit Middenbeemster mag uitslag thuis afwachten

Onderzoek naar ‘bendegeweld’: verdachte (20) uit Middenbeemster mag uitslag thuis afwachten

Haarlem – De 20-jarige verdachte Zakaria A. uit Middenbeemster mag vanaf vandaag het onderzoek naar zijn aandeel in de reeks gewelddadige incidenten in Purmerend en Middenbeemster in vrijheid afwachten. Gisteren verscheen de verdachte Zakaria A. voor de derde keer voor het hekje in de rechtbank in Haarlem tijdens een derde pro-formazitting.

Het is bijna een jaar geleden dat de kogels in het rond vlogen in een woonwijk in Middenbeemster. Dit is vermoedelijk het startschot van een reeks aan gewelddadige incidenten in Purmerend en Middenbeemster.

Stammenstrijd

Eergisteren vond de derde pro-formazitting plaats in de zaak tegen de 20-jarige verdachte Zakaria A. Hij zit momenteel vast op verdenking van een poging tot moord op 11 april in Middenbeemster, een poging tot doodslag op 13 april in Purmerend en een poging tot afpersing op 14 april.

“Het gaat hier om een serieuze stammenstrijd”, aldus de officier van justitie in de rechtszaal over het geweld in Purmerend en Middenbeemster. “Waarbij het er niet naar uitziet dat het conflict beslecht is.”

Gisteren is door de rechtbank besloten dat A. het onderzoek tot aan het moment van de uitspraak in vrijheid mag afwachten, onder bepaalde voorwaarden. Wat deze voorwaarden precies inhouden is nog niet bekend. “Maar het zal ongetwijfeld gaan om een reeks contactverboden en dergelijke”, vermoedt zijn advocaat Sander Janssen in een eerste reactie.

Schietpartijen en brandbommen

Het hele dossier van het OM beslaat op dit moment uit meer dan duizend pagina’s en bestaat (vooralsnog) uit acht incidenten: vijf explosies en schietpartijen over en weer in Purmerend en Middenbeemster, twee beschietingen in het Zeeuwse Terneuzen en één afpersing.

Volgens het OM ligt een drugsconflict ten grondslag aan het geweld. Alhoewel zette advocaat Janssen, daar gisteren weer vraagtekens bij.

Wat is er allemaal gebeurd?

Dinsdagavond 11 april lijkt het beginpunt van de storm aan geweld. Rond 21.45 uur kreeg de politie een melding van een schietincident op de Belthoeve in Middenbeemster. Volgens de officier van justitie is hier over en weer geschoten tijdens een ruzie in de woonwijk. Wat zich daar precies heeft afgespeeld, moet nog blijken. Wel is duidelijk dat op de Belthoeve twee soorten kogelhulzen zijn gevonden. Ook zijn er kogelinslagen in een geparkeerde auto en in een deurpost gevonden. F. en A. zijn beiden verdachten in deze zaak.

De nacht daarop, rond half vijf ‘s ochtends, verplaatst het geweld zich naar Purmerend. Hier zijn knallen gehoord aan de Boeierstraat. In de gevel en het raam van een woning zijn kogelinslagen te zien. Ook zou er een brandbom zijn afgestoken bij de voordeur.

Weer raak

De volgende nacht is het weer raak, opnieuw in Purmerend. Een woning aan de Weverstraat wordt iets voor elf uur ‘s nachts onder vuur genomen. 

Hierna verplaatst het geweld zich weer terug naar Middenbeemster. In de nacht van 14 april, net na drie uur, gaat er een explosief af bij een woning aan de Groenveld. Vermoedelijk gaat het om de woning waar A. verbleef. Deze woning is op nog geen 250 meter afstand van de plek van de eerste schietpartij. Volgens de officier van justitie is er een op F. gelijkende verdachte te zien op een deurbelcamera. Ook zou hij zijn slippers en telefoon hier zijn verloren.

Woning aan de Groenveld Middenbeemster

Dan blijft het heel even rustig, maar in de nacht van zondag 16 april op maandag 17 april gaat het weer mis. Bij een woning in de Weverstraat, pal naast de eerdere woning, gaat een explosief af. Hierna brak brand uit. Daarbij werd een verkeerd huis geraakt. De bewoners hebben volgens de politie helemaal niks te maken met het conflict.

De twee schietpartijen in Terneuzen lijken de vreemde eend in de bijt. Hier werden in de nachten van 15 en 16 maart twee naastgelegen woningen onder vuur genomen. F. is verdachte in het onderzoek naar de nacht van 16 maart. Of deze schietpartijen gelieerd zijn aan de ‘oorlog’ in de gemeente Purmerend is nog niet duidelijk.

Dat het geweld zich niet alleen beperkt tot de straat, bleek tijdens een voorzitting afgelopen maandag. Daar werd duidelijk dat op 19 juni verdachte Malakai F. in de gevangenis is neergestoken met een gebroken stuk glas en een afgebroken vork. Dit is vermoedelijk gedaan door een familielid van Zakaria A.

Voorlopige vrijlating

Volgens Janssen is de oorzaak van het geweld nog steeds onduidelijk. Hij spreekt van een gefragmenteerd onderzoeksdossier. “Ik moet door een gebarsten bril naar de werkelijkheid kijken”, aldus Janssen gisteren in de rechtszaal.

“En bij de volgende pro forma zou de verdachte dan al een jaar lang vastzitten.” Janssen pleitte dan ook voor het voorlopig vrijlaten van verdachte A., met desnoods een contact- of gebiedsverbod. A. is onlangs overgeplaatst van de penitentiaire inrichting (PI) in Krimpen aan den IJssel naar de PI in Zwolle.

Vanwege de grote impact van de zaak en de recidivegrond leek het de officier van justitie niet verstandig om de voorlopige hechtenis te beëindigen. Vermoedelijk gaat het onderzoek nog zo’n driekwart jaar duren. 

A. nam het laatste woord in de zitting en ontkent zelf geschoten te hebben. “Maar het lijkt erop dat helemaal niemand mij gelooft”, aldus A. eergisteren in de rechtszaal. “Ik zeg het nog een keer: ik heb niet geschoten, ik ben beschoten.”

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

 1. Heerlijk he, die geïmporteerde stammenstrijd.
  In Groningen ook: jongen krijgt ruzie tijdens uitgaan: haalt zijn vader erbij (waarom ? Ga je ego lekker afkoelen). Pa neemt schroevendraaier mee (tuurlijk, want je gaat praten, toch). Woordenwisseling wordt steekpartij (ik moest mijn familie beschermen) (andere groep ook kansenparels maar had het bij woorden gehouden). Gevolg? Schietpartijen in het wilde weg. Bomaanslagen waarbij verschillende panden worden vernield. In Groningen en Winschoten, Oude Pekela, jaja, het leek Syrië wel.
  En de betrokkenen hadden ook oergroningse namen als Hussein en Omar.
  Stammenstrijd… Testosteron en Ego, zo’n explosieve mix. Heb je hier ruim 70 jaar relatieve vrede, haal je de strijders met hun eigen stammenstrijd hierheen. Gewoon, omdat het kan.

 2. Tuurlijk hij mag het lekker thuis afwachten, hij wordt immers maar verdacht van verdenking van een poging tot moord op 11 april in Middenbeemster, een poging tot doodslag op 13 april in Purmerend en een poging tot afpersing op 14 april.
  Dat stelt natuurlijk niets voor. En pas 20 jaar daar hebben we dus nog minimaal 60 jaar last van. Dump hem lekker in Marocco! Hij staat voor alles wat fout is in dit land ook bij justitie!

 3. Volgens de officier van justitie gaat het hier om een serieuze stammenstrijd waarbij het er niet naar uitziet dat het conflict beslecht is.
  Dan laat je de verdachte vrij i.a.v. het proces waarmee de veiligheid van velen maar ook die van verdachte (hij ontkend te hebben geschoten en zegt te zijn beschoten) op het spel wordt gezet?!?!
  Schiet mij maar lek (=figuurlijk gesproken).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.