14.9 C
Purmerend
dinsdag 2 juli 2024
HomeRegionaalSlechte zomer en inflatie drukken bierverkoop in 2023

Slechte zomer en inflatie drukken bierverkoop in 2023

Regionaal – De Nederlandse biermarkt heeft in 2023 een moeilijk jaar gehad. Door een slechte zomer en hoge inflatie zijn de bierverkopen licht teruggelopen. Tegelijkertijd kiest de Nederlandse bierdrinker steeds bewuster voor bier met een lager alcoholpercentage.

Volgens de cijfers van de Nederlandse Brouwers, de branchevereniging van bierproducenten, is de totale bierconsumptie in 2023 met 4,3 procent gedaald ten opzichte van 2022. Zowel de horeca- als de thuisconsumptie van bier nam af.

De verkopen van pils, het meest gedronken bier in Nederland, daalden met 6,5 procent. Ook de biermixen, zoals Radlers, die vooral populair zijn bij warm weer, zagen hun verkoop met 15,2 procent kelderen.

Bewuste levensstijl

De consumptie van speciaalbier en alcoholvrij bier, die de afgelopen jaren juist een sterke groei lieten zien, bleef in 2023 stabiel. De Nederlandse bierdrinker kiest steeds vaker voor bier met een lager alcoholpercentage, dat past bij een bewuste levensstijl. Het marktaandeel van alcoholvrij bier steeg van 6,9 procent in 2022 naar 7,4 procent in 2023.

Inflatie en slecht zomerweer

De biermarkt werd in 2023 ook negatief beïnvloed door de inflatie, die de hoogste was sinds 2008. De prijzen van bier stegen gemiddeld met 3,1 procent, waardoor de consument minder bier kocht. Daarnaast speelde ook het slechte zomerweer de biermarkt parten. Vooral in de maanden juni, juli en augustus was het vaak koud en regenachtig, wat de vraag naar verfrissende bieren verminderde.

Brouwers gestopt

De moeilijke omstandigheden op de biermarkt hadden ook gevolgen voor de brouwerijen. Voor het eerst sinds 2001 nam het aantal brouwerijen in Nederland af. Uit de gegevens van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur blijkt dat in 2023 76 brouwerijen zijn gestopt, waaronder 27 brouwerijen en 48 brouwerijhuurders.

De redenen hiervoor variëren van faillissementen tot het sluiten van de deuren omdat het niet langer rendabel was om bier te brouwen.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.9 ° C
15.7 °
14.4 °
80 %
0.5kmh
100 %
di
17 °
wo
15 °
do
16 °
vr
18 °
za
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.