13.7 C
Purmerend
woensdag 10 april 2024
HomePurmerendGemeente Purmerend gaat in beroep bij Raad van State tegen gaswinning Middelie-veld

Gemeente Purmerend gaat in beroep bij Raad van State tegen gaswinning Middelie-veld

Purmerend – De gemeente Purmerend is het niet eens met het besluit van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) Vijlbrief om de gaswinning in het Middelie-veld te verlengen tot 2035. De gemeente vindt dat het genomen besluit onvoldoende rekening houdt met de belangen van de inwoners, het milieu en de duurzaamheid en stelt daarom beroep bij de Raad van State.

Het Middelie-veld is een van de kleinere gasvelden in Nederland, waar de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) sinds 1984 gas wint. In 2022 diende de NAM een gewijzigd winningsplan in, waarin zij toestemming vroeg om langer en meer gas te winnen uit het veld. Het oorspronkelijke plan liep tot 2027, maar de NAM wilde dit verlengen tot 2039. Ook wilde de NAM nieuwe putten boren om de gasproductie te verhogen.

De gemeente Purmerend die met een deel van de Beemster grenst aan het Middelie-veld, is hier fel op tegen. Purmerend vreest onder meer voor de veiligheid van de inwoners, schade aan gebouwen, bodemdaling en verstoring van de natuur en het milieu.

Instemming

Op 12 december 2023 maakte staatssecretaris Vijlbrief zijn definitieve besluit bekend. Hij stemde in met het winningsplan Middelie, maar met enkele aanpassingen. Zo werd de winningsduur verkort van 2039 naar 2035, en werd de boring van nieuwe putten niet vergund. Ook werden er extra maatregelen opgelegd om de bodembeweging te monitoren en eventueel daaruit voorkomende schade te vergoeden. De gemeente Purmerend is echter niet tevreden met deze aanpassingen. Zij vind dat het besluit nog steeds onvoldoende rekening houdt met de andere bezwaren die Purmerend heeft ingebracht

Geothermie

In het beroepschrift betoogt de gemeente Purmerend onder andere dat de gaswinning in Middelie de winning van geothermie in de weg zou kunnen staan, omdat de gaswinning en de geothermie in dezelfde ondergrondse lagen plaatsvinden. De gemeente stelt dat de staatssecretaris dit niet goed heeft onderbouwd.

De gemeente wijst ook op de tegenstrijdigheid tussen de gaswinning en de duurzaamheidsdoelstellingen van Purmerend, die juist probeert om zo veel mogelijk gasvrij te worden. De gemeente Purmerend staat immers bekend als een van de koplopers op het gebied van aardgasvrije wijken, is het argument.

Tot slot stelt de gemeente Purmerend dat de winningscapaciteit, de verwachte bodemdaling en de effecten hiervan op de bebouwing, inwoners, milieu en natuur onvoldoende zijn meegenomen in de besluitvorming.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,872FansLike
2,543VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.7 ° C
15.6 °
11.2 °
53 %
4.9kmh
91 %
wo
13 °
do
14 °
vr
16 °
za
18 °
zo
13 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.