8 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomeRegionaalGroen licht voor uitbreiding aardgaswinning in Middelie-gasveld ondanks bezwaren

Groen licht voor uitbreiding aardgaswinning in Middelie-gasveld ondanks bezwaren

Regionaal – Het Middelie-gasveld, gelegen naast de A7 ter hoogte van Noordbeemster, is het grootste van de drie velden in de regio en strekt zich uit van Rustenburg langs Schermerhorn, Avenhorn en Oosthuizen tot bijna de stadsgrenzen van Edam. De regering heeft aangekondigd dat het groen licht heeft gegeven voor het plan van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de komende jaren meer aardgas te winnen uit het Middelie-gasveld.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakte het besluit op woensdag bekend waarbij staatssecretaris Vijlbrief aangaf akkoord te gaan met de verlenging van de productieduur en de verhoging van het productievolume. Ondanks de indiening van tientallen bezwaren, waaronder die van de gemeente Purmerend, omliggende gemeenten en de provincie Noord-Holland, is de staatssecretaris vastberaden om het omstreden plan door te zetten.

Verzet in de regio

De plannen om de productieduur te verlengen en het productievolume te verhogen hebben eerder dit jaar tot verzet in de regio geleid, waarbij omwonenden vrezen voor aardbevingen en schade aan hun woningen door bodemdaling. Onder andere de gemeente Purmerend en de provincie Noord-Holland hebben het nieuwe winningsplan afgekeurd, onder meer vanwege het nationale streven om het gasverbruik te verminderen. Het argument van de gemeente Purmerend dat het aardgasverbruik moet worden verminderd, wordt ook niet volledig ondersteund in Den Haag, waar wordt gesteld dat er nog steeds aanzienlijke gasbehoeften zijn in de komende jaren. Desondanks heeft staatssecretaris Vijlbrief alle bezwaren van tafel geveegd.

Aardbevingen en Bodemdaling

Ondanks de vrees voor schade aan woningen en vergelijkingen met de situatie in Groningen, deelt het Rijk de bezorgdheid niet. Volgens het ministerie zijn de gasvelden nabij Middelie aanzienlijk kleiner dan het Groningen-gasveld, waardoor het risico op aardbevingen en mogelijke schade veel kleiner is. Een eventuele bodemdaling kan variëren van 1 cm tot 3 cm. Gezien de nog te verwachten bodemdaling als gevolg van de gaswinning Middelie in de Naturagebieden Polder Zeevang en Eilandspolder van maximaal 3 cm, respectievelijk 1 cm, concludeert de staatssecretaris dat er geen nadelige effecten
op natuur en milieu door de gaswinning te verwachten zijn.

Bezwaarmakers hebben nog de mogelijkheid om naar de Raad van State te stappen om het winningsplan aan te vechten.

Lees het gehele besluit hier.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
8 ° C
10 °
6.1 °
73 %
1.3kmh
32 %
di
8 °
wo
10 °
do
9 °
vr
7 °
za
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.