15.9 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomeColumnColumn van Rob!: Één paraat leger

Column van Rob!: Één paraat leger

De meesten weten het niet, maar er zijn aardig wat legers in Purmerend. Legers van mensen. Die dingen doen. Voor elkaar. Tussen elkaar. En vooral met elkaar.

Nu was ik verleden week in gesprek met een leger, voor het gemak deel ik ze maar even in aan de rechterkant, dat vooral niets van alles moest hebben. Gewone mensen met een baan en een gezin die, als ze in het groepje leger zitten, ineens compleet veranderen. Want alles is dan opeens de schuld van de zittende regering of de lokale politiek. Die doen maar wat. Ze hebben geen idee wat er speelt in de wijken.

Alle rechtse dogma’s en stigma’s kwamen voorbij. Wilders en Roos waren de mannen en die jonge Klaver moest zijn muil houden. Die plofkop van een Roemer helemaal. Ik besefte dat er in dit leger geen sprake kon zijn van enig tegengeluid, dus besloot ik mijn mond te houden en gewoon aandachtig te luisteren.

De argumentatie die ik hoofdzakelijk gehoord heb tijdens het vluchtelingendebat in 2015, kwam in dit leger wederom voorbij. Zo zouden alle vluchtelingen terroristen zijn. Ergo, ze zouden allemaal enge ziektes hebben. En ze pikken alle banen in. Dat ze het hier hadden over statushouders maakte voor dit leger even niet uit. Het is volgens dit rechtse leger aan de linkerzijde allemaal kut.

Twee dagen later mocht ik een ander leger bezoeken, voor het gemak deel ik ze maar even in op de linkerkant, waar als je maar bloemetjes en bijtjes tekende dat alles vanzelf goed komt. Gewone mensen met een baan en een gezin. De bijen sterven uit, het hoofdthema van de avond, en daar vond dit leger heel wat van. Meer bermbloempjes moesten er komen. De tuinen moeten weer tuinen worden en geen betonnen vlaktes. Een tuinbeton tax was de oplossing.

Bijna alle linkse dogma’s en stigma’s kwamen voorbij. Wilders was een boerenlul, Roemer ging nog wel en een jong Klavertje was helemaal hip. Die gaat Nederland redden. Windmolens en zonnepanelen gingen weer zorgen voor meer poolijs. De ijsbeer was gered. CO2 uitstoot was gewoon kut en dat de spruiten juist gaan groeien van CO2 maakte voor dit leger even niet uit.

Ook hier had ik het idee dat ik beter kon luisteren dan enig tegengeluid te geven. Het is volgens dit linkse leger aan de rechterzijde allemaal kut.

Gisteren mocht ik weer een, ik deel ze maar even in op het midden, leger bezoeken. De argumenten vlogen heen en weer over tafel. Verhitte discussies volgden. Wilders was volgens een man een topgast, volgens een ander moest een jong Klavertje het doen. Een ander iemand -van duidelijk boven de 50- koos voor Krol. Alle rechtse en linkse dogma’s en stigma’s kwamen voorbij.

Ik begon te lachen en vertelde over de eerste twee legers en mijn bevindingen daarvan en hoe benauwd dat soms op mij over kwam. In dit leger had iedereen een mening en al die meningen werden ondanks de opgelaaide discussies gerespecteerd. Een leger waar je alles kan en mag doen en zeggen. Alles was volgens dit middenleger kut en iedereen vond er wat van of juist niet. Dat kon ook.

Een ding weet ik zeker. Als het nodig is, maar dan ook echt nodig, sluiten al deze legers de rijen. Marcheren ze gezamenlijk op en staan ze hun mannetje als één paraat leger. Rijkelijk aangevuld met gewone mensen met een baan en een gezin die nog geen leger hadden.

Want het blijft natuurlijk wel ons Nederland.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Wat wil je nu eigenlijk zeggen met verhaal, dat ontgaat me. De woordkeuze legers wekt een indruk die agresief en onprettig overkomt ondanks de voorgestelde eensgezindheid aan het einde van het verhaal. En ik vraag me af waar het “leger” vervolgens samen tegen optrekt ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,967FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
15.9 ° C
17.3 °
14.6 °
78 %
0.9kmh
16 %
ma
21 °
di
21 °
wo
20 °
do
24 °
vr
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.