13.7 C
Purmerend
dinsdag 21 mei 2024
HomeColumnColumn van Toon Capel (91) - Gors tikkende tijdbom?

Column van Toon Capel (91) – Gors tikkende tijdbom?

Al sinds mijn pensionering houd ik mij bezig met veilig wonen voor ouderen. En dat doe ik nog steeds. Ik heb dus deelgenomen aan de bijeenkomst in Heel Europa als voorbereiding voor de nieuwe Woonvisie die, dacht ik, loopt tot 2040. Even niet hebben over hoogbouw wat de gemoederen nogal bezighoudt. Er was een gemeenteraadslid die zei “hoogbouw omdat het moet”. Het enige wat echt moet is heel veel betaalbare huurwoningen. Daar is tevens landelijk beleid voor nodig. Ons spiksplinternieuwe regeringsprogramma voorziet daar niet in. We zullen het er nog wel eens indringend over hebben.

Nu de Gors. Op de bijeenkomst in Heel Europa heb ik gezegd dat de meeste ongelukken van ouderen in en om huis plaatsvinden, 82%, en jaarlijks ruim 800 euro per jaar kost. Kosten die voor een belangrijk deel te voorkomen zijn door woningen aan te passen. Zeker nu steeds meer ouderen zelfstandig willen (moeten) wonen. Preventie! Is goed voor de ouderen zelf en de verzakende ziektekostenverzekeraars.

Onze gemeente heeft cijfers over de toenemende vergrijzing in de Gors. 3246 ouderen waarvan  1556 van 55 t/m 64 jaar. 1197  van 65 t/m 74 jaar. En 493 van 75 jaar en ouder. Er is geen verzorgingshuis. Er is geen Huis van de Wijk. Wel twee locaties. Eén in De Hoekstee die van de bewoners is en een in het Hoornblad wat van de Prinsenstichting is. In beide locaties zijn de bewoners te gast. Het is niet van de bewoners zelf.

Juist dat vond ik essentieel bij mijn bezoek aan Kreta samen met ouderen uit Italië en Griekenland.  De Griekse regering vindt dat als er ergens meer dan 150 woningen staan er een, hoe klein ook, er een plek voor ouderen moet zijn. Dat heb ik gezien in drie kleine dorpen op Kreta. Het waren allesbehalve luxe plekken. Maar er stonden zelf gebakken koekjes op tafel. Er was fruit, koffie thee. Er stond ook een grote fles Fanta, maar er zat wat anders in. De Grieks-orthodoxe priester stond er heel dichtbij en verliet het pand na een uurtje in opperbeste stemming.

Maar wat belangrijk is, het was allemaal van de ouderen zelf. Zij, en zij alleen,  gingen daar zelf over. Dat is essentieel. Als we iets in de Gors willen moet het van de mensen zelf uitgaan. Dat is nu alles behalve het geval. De rol van de gemeente moet zijn: inzicht verschaffen hoe de wijk in elkaar zit. Zodat mensen zelf kunnen zien waar ze zelf van nut kunnen zijn.

Tijdens een gesprek met een naaste medewerkster van wethouder Helm over o.a. verarming zei ze dat info van mensen uit de wijk essentieel is. Datzelfde geld voor vereenzaming. Dat gaat vaak samen weet ik. Welzijnsorganisatie Clup houdt zich o.a. bezig met herkennen van dementie. Het bijzondere is dat het altijd plaats vindt in het Stadje met haar 5000 inwoners waar voorzieningen zijn, en nooit in de Gors met 9000 inwoners omdat daar niets is. Clup houdt maandelijks bijeenkomsten met professionals in de zorg om elkaar steeds beter te leren kennen. Wijkbewoners zijn welkom maar worden nooit uitgenodigd en daar gaat het toch om? Zouden er mensen in de Gors zijn die daar eens over van gedachten willen wisselen? In het Woonkollektief waar ik woon is er ruimte. Ik wil graag gastheer zijn. Om te voorkomen dat een mogelijk tikkende tijdbom ontploft.

 

TOON CAPEL, 91 en een half jaar jong

[email protected]Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
13.7 ° C
15 °
12.2 °
82 %
2.7kmh
45 %
di
21 °
wo
18 °
do
18 °
vr
17 °
za
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.