16.8 C
Purmerend
vrijdag 2 juni 2023
HomeColumnColumn van Toon (91) - meer ouderen dood door vallen in eigen...

Column van Toon (91) – meer ouderen dood door vallen in eigen huis

Ik neem even de tijd om iets te zeggen over ”Ouderen”. Zelf ben ik 91,6 jaar jong en behoor dus tot de groep mensen met wat meer levensjaren. Ouderen bestaan eigenlijk niet. Alleen mensen van verschillende leeftijd met verschillende wensen en behoeften. Die zijn niet de zelfden. Ikzelf houd mij vanaf mijn pensionering 30 jaar geleden bezig met Veilig wonen voor Ouderen. Omdat dat nodig is. Ik ben lobbyist voor meer en veilige woningen voor ouderen namens de Algemene Nederlandse Bond van Ouderen en eerder van de Samenwerkende Bonden va Ouderen in Noord-Holland.

Wat mij in de berichtgeving de laatste tijd opviel was dat er meer ouderen doodgaan door ongelukken in eigen huis. In 2015: 3653. In datzelfde jaar maakten 97400 ouderen gebruik van de eerste hulp. Dat komt omdat  ouderen ouder worden, steeds langer in hun niet aangepaste huis willen (moeten) wonen en er komen er steeds meer. Er is namelijk niets gedaan om de veiligheid die het verzorgingshuis geeft ook in de woning waar ouderen moeten blijven wonen toe te passen. Daar wordt nu de onplezierige dure rekening van gepresenteerd van onnodig verloren gegane mensenlevens en veel leed. Zorg begint bij veiligheid in en om huis. Preventie dus!

WAT TE DOEN

Purmerend gaat bouwen. Is veel om te doen. Dat even terzijde. Waar moet een woning voor mensen op latere leeftijd aan voldoen? WoonKeur. Dat is een bundeling van labels van het Seniorenlabel van de ouderenbonden, dat van de Gehandicaptenraad, het label van de Vrouwenadviescommissies en delen van het Politiekeurmerk. Er bestaan twee versies van. Een voor de nieuwbouw en een voor de bestaande bouw wat minder ver gaat maar voor het overgrote deel van de woningvoorraad van toepassing is. Het is een goed ijkpunt voor beleid.

NIEUWBOUW

Levensloopbestendig bouwen. Dat is vooraf rekening houden met de toekomst. Dat een woning later met minder kosten aangepast kan worden voor wat dan nodig is. Daar is voor nodig een driekamerwoning met een breedte van minstens vijf meter en een oppervlakte van 70 m2. Rekening wordt gehouden met de draaicirkel van een rolstoel/rollator in bad/douche/toilet. Eén bed moet van drie kanten bereikbaar zijn om de rug van hulpverleensters te sparen. Staat in de ARBO-wet. Gelijkvloers zonder drempels. Ouderen moeten blijven bewegen en kinderen/kleinkinderen kunnen ontvangen in een ruim huis. Leven!

Wenselijk is dat een lift ook geplaatst kan worden in complexen lager dan vier verdiepingen. Een brancard moet er liggend in kunnen. Een spiegel om wanneer je met je rug naar de ingang staat te kunnen zien waar je bent. Een klapstoeltje en een telefoon om te laten weten wanneer de lift vastzit. Twee liften in een woongebouw zijn nodig om de bereikbaarheid van je huis te waarborgen

BESTAANDE BOUW

Daar is minder mogelijk. Belangrijk is het voorkomen van vallen. 82% van de ongelukken die ouderen overkomt komt door vallen in en om huis. Kost ruim 800 miljoen euro per jaar. Zijn voor een flink deel te voorkomen kosten. Belangrijk is dat ouderen zich bijtijds realiseren dat ouder worden met gebreken gaat. Zich vooraf bewust zijn om tijdig maatregelen te nemen. Gemeentebesturen zeker samen met de vele belangenorganisaties zoals ziekenkosten-verzekeraars die naast ouderen het meest belang hebben bij het voorkomen van ongelukken. Dat is een langjarig samenwerkingsproject gezien de toenemende vergrijzing. Een leeftijdsvriendelijk beleid is aan de orde. Gemeentebesturen moeten daarin voorgaan.

TOON CAPEL
[email protected]

Column van Toon Capel (91) – Gors tikkende tijdbom?


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,278FansLike
2,236VolgersVolg
1,589VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
16.8 ° C
18.4 °
15 °
71 %
1.3kmh
18 %
vr
17 °
za
19 °
zo
17 °
ma
18 °
di
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.