13.5 C
Purmerend
maandag 24 juni 2024
Home* WormerlandMogelijk botulisme Engewormer en Wormer- en Jisperveld

Mogelijk botulisme Engewormer en Wormer- en Jisperveld

Wormerland – Er zijn ongeveer 30 dode watervogels gevonden in Engewormer, in de buurt van manege Veldt. Het vermoeden is dat zij zijn gestorven aan de gevolgen van  botulisme. Ook zijn er meldingen binnengekomen van dode vogels bij het Wormer- en Jisperveld. Raak de vogels niet aan en houd uw kinderen en huisdieren weg bij het water! Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier roept op om niet zomaar het water in te gaan en alleen te zwemmen op officiële zwemlocaties. Daar wordt het water gecontroleerd.

Het water warmt op met deze warmte en vanwege de droogte kan het water niet makkelijk worden ververst. In een aantal gevallen kan dat gevaarlijk worden vanwege blauwalgen en botulisme. Er wordt onderzocht of er in het geval van de dode watervogels daadwerkelijk sprake is van botulisme. De dode watervogels vertonen symptomen die in verband worden gebracht met deze ziekte.

Is botulisme gevaarlijk?

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Het is een ernstige ziekte. De kans dat iemand botulisme krijg is echter klein. Jonge kinderen hebben meer risico op botulisme, dit komt omdat hun afweer nog niet zo goed is. Oude mensen kunnen er erger ziek van worden. Wanneer dieren veel bacteriën hebben binnengekregen gaan ze dood. Zieke watervogels kunnen, als je er op tijd bij bent, weer genezen van botulisme.

Wat kunt u doen?

Waarschuw de dierenambulance als u zieke of gewonde watervogels ziet, via 075- 615 6666. Ziet u dode dieren? Neem dan contact op met de gemeente via 075-6512100. De meeste dieren die bij de gemeente zijn gemeld, zijn opgehaald. Raak de vogels niet zelf aan, ook niet met handschoenen.

  • Vermijd contact met het water. Laat ook uw huisdieren niet in contact komen met het water. Als u wilt zwemmen, kijk dan op zwemwater.nl voor de officiële zwemwaterlocaties en de huidige waterkwaliteit.
  • Voer watervogels in het voorjaar en de zomer niet, zodat er geen concentraties aan vogels ontstaan.
  • Gooi geen afval of etensresten in het water. Voor de afbraak daarvan is zuurstof nodig. Juist in zuurstofarm water gedijt de botulismebacterie goed.

Veehouders

Veehouders wordt geadviseerd om hun vee niet uit de sloot te laten drinken en om geen (vermoedelijk besmet) slootwater te gebruiken om het veld te beregenen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over botulisme? Kijk dan op de website van het RIVM.

Foto: Creative Commons 2.0 – USFWS Mountain-PrairieSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,949FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
13.5 ° C
15 °
11.8 °
78 %
0.6kmh
6 %
ma
23 °
di
25 °
wo
26 °
do
26 °
vr
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.