Natuur

Purmerender in uitzending Vroege Vogels BNNVARA (luisterfragment)

Purmerend – Purmerender Dirk Groot aka de Zwerfinator was vanochtend te gast bij het BNNVARA programma Vroege Vogels. Dirk ging met presentatrice Andrea van Pol in gesprek over zijn nieuwe project “Tientje van Stientje”.

Dit nieuwsbericht is mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Dirk was het voor velen een teleurstellend moment dit jaar: pas vanaf 2021 komt er statiegeld op kleine plastic flessen, tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen. Oftewel wederom uitstel van de invoering voor statiegeld voor kleine plastic flesjes.

Luisterfragment – 11 minuten:

Teleurgesteld

Dirk Groot: “De actie Tientje van Stientje is een reactie op de plannen van staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Ze wil het bedrijfsleven opnieuw de kans geven zelf het zwerfafval terug te dringen. Als er over twee jaar 70 procent minder plastic flesjes op straat liggen, hoeven ze het statiegeld niet uit te breiden.”

Tientje voor Stientje

Jaarlijks worden er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes in de natuur gedumpt. Volgens Dirk Groot helpen de zwerfafvalrapers op dit moment het bedrijfsleven om onder de statiegeldregeling uit te komen, zij doen immers wat de industrie behoort te doen: plastic inzamelen.

Al dat plastic komt uiteindelijk in de oceanen waar thans 4.700.000.000 kilogram plastic drijft. Per dag komt er meer dan 12 miljoen kilo bij in onze oceanen. Statiegeld op plastic flesjes zouden de aantallen zwerfafval verminderen.

Het was volgens Dirk Groot tijd voor actie. Hij bedacht het ‘Tientje van Stientje’. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven krijgt de rekening gepresenteerd van alle uren afval rapen, dat is een tientje per uur. Zij kan op haar beurt de factuur bij het bedrijfsleven declareren. De eerste factuur is al verzonden: een bedrag van 2,5 miljoen euro.

Raap jij ook zwerfafval en wil je ook je raap-uren declareren? Twitter dan dat je zwerfafval hebt geraapt en hoeveel tijd het heeft gekost, noem @TientjevanStientje in de tweet. Een e-mail sturen kan ook naar TientjeVanStientje@gmail.com.

Hier lees je ook meer over de actie en hoe je mee kunt doen.

Eet smakelijk:

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Close
Open chat
1
Heeft u vragen, opmerkingen of tips voor onze redactie? Geef het ons door....
Powered by