10.9 C
Purmerend
donderdag 18 april 2024
Home* nieuwsTe veel microplastic in Purmerends compost

Te veel microplastic in Purmerends compost

Purmerend – De afgelopen maanden heeft de universiteit van Wageningen onderzoek uitgevoerd naar de hoeveelheid microplastic in het compost afkomstige van de Purmerendse afvalverwerker HVC. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van NH Nieuws. Per kilo Purmerends compost zijn er 4000 deeltjes microplastic aangetroffen.

Tuinders vonden dit voorjaar veel plastic op hun grond. Allen gebruikten ze het compost dat HVC gratis ter beschikking had gesteld. Reden voor mediapartner NH Nieuws om onderzoek te laten uitvoeren naar de kwaliteit van de Purmerendse compost.

De compost van HVC heeft een keurmerk en bevat niet meer dan twee gram plastic per kilo. 2 gram staat ongeveer gelijk aan 5 boterhamzakjes. Wettelijk gezien mag compost zelfs 5 gram plastic per kilo bevatten. Deeltjes die kleiner zijn dan 2 millimeter worden niet meegeteld.

De compost van HVC bevat veel van dit kleine microplastic. In de testhoeveelheid van 4 kilo werden ongeveer 16.000 deeltjes aangetroffen. En dat is te veel, vinden zowel de wetenschappers, de Vereniging Afvalbedrijven als ook de Plastic Soup Foundation.

De kleine deeltjes komen in het compost doordat er plastic zit in het GFT-afval dat wordt opgehaald. De grotere stukken worden er zoveel mogelijk uitgehaald, maar op dit moment zijn afvalverwerkers nog niet in staat om de kleine deeltjes te kunnen filteren.

Bij testen op kleine diertjes is al gebleken dat microplastic mutaties en hersenbeschadiging kan veroorzaken.

Microplastic kan een serieus risico voor de volksgezondheid vormen. Onderzoek heeft al aangetoond dat het microplastic niet alleen in de maag van dieren komt, maar ook in het vlees zelf. Vlees wat wij mensen ook weer consumeren. Bij testen op kleine diertjes is al gebleken dat microplastic mutaties en hersenbeschadiging kan veroorzaken.

Het RIVM is op dit moment in opdracht van het ministerie bezig met een onderzoek. De uitkomsten worden over een half jaar verwacht. Mogelijk zal deze conclusie leiden tot een aanpassing in de wet.

Lees hier het volledige artikel van NH Nieuws:

Onderzoek: in één schep Noord-Hollands compost zitten duizenden microplastics

PURMEREND – In compost zit te veel microplastic. Dat vinden wetenschappers van de Universiteit van Wageningen na onderzoek uitgevoerd in opdracht van NH Nieuws en de Plastic Soup Foundation. Het gaat om duizenden deeltjes microplastic per kilo compost. Dat is mogelijk gevaarlijk, zeggen deskundigen. De minister vindt het nog te vroeg voor maatregelen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.9 ° C
12.2 °
8.9 °
65 %
2.7kmh
100 %
do
11 °
vr
9 °
za
9 °
zo
10 °
ma
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.