EdamVolendam

Gaat Edam-Volendam Italiaans dorp volgen in coronacrisis? “Geschrokken van wat ik hier zie”

Volendam – Burgemeester Lieke Sievers van de gemeente Edam-Volendam geeft een grote waarschuwing af in de lokale krant Nieuw Volendam vandaag. Ze wil mogelijk met een ander plan van aanpak komen voor haar gemeente, om zo het coronavirus nog verder de kop in te drukken. Ze overweegt, volgens de krant, met haar gemeente het voorbeeld van het Italiaanse dorpje Vo te volgen. Het dorpje dat in het epicentrum van de corona, als eerste volledig in quarantaine ging.

“Ik ben geschrokken van wat ik hoor en zie, huizen vol mensen. Personen die verzwijgen dat ze besmet zijn, ondernemers die stil houden dat ze een besmettingsgeval hebben”, zegt burgemeester Lieke Sievers in de lokale krant. “Wat in Groenlo gebeurt kan hier ook bij grote bedrijven gebeuren.”

Door al die signalen en berichten is de gemeente nu volgens de krant Nieuw Volendam bezig met een plan van aanpak. “Er komt een gezamenlijke werkgroep die in kaart brengt hoe we dit vorm kunnen geven”, legt Sievers uit. “Na de test ga je naar waar het vandaan komt en twee weken in isolatie, zodat je geen nieuwe besmettingen veroorzaakt.”

“De mensen hebben niet de overheid verantwoordelijke gemaakt voor het isoleren en opsporen, maar hebben het zelf en samen gedaan”

LIEKE SIEVER, BURGEMEESTER EDAM-VOLENDAM

Italiaanse aanpak

Het Italiaans dorpje Vo, wat de gemeente als voorbeeld wil stellen, deed het anders dan de landelijke overheid. Sievers: “Bij het eerste signaal van uitbraak hebben ze als gemeente quarantaine toegepast. Iedereen met verschijnselen werd getest, de omgeving werd nagetrokken en die ging in isolatie.”

“En ja, quarantaine voor twee weken is afzien”, vervolgt Sievers in de lokale krant. “Maar wat is twee weken ten opzichte van een samenleving die misschien wel twee jaar moet afzien? Want anders gaan we het proces in wat we nu doen. En krijgen we straks misschien zelfs een strengere lockdown.”

De burgemeester roept de mensen op om zelf ook verantwoordelijkheid te nemen nu er 1 juni versoepeling komt van de maatregelen. “Het kan niet zo zijn dat de regering ruimte geeft en dat we vervolgens niet met die ruimte om kunnen gaan.”

Update:

In de Nivo van vandaag, 27 mei 2020, o.a.:

Wij wensen iedereen veel leesplezier met onder andere de volgende onderwerpen: * Toename aantal corona-besmettingen leidt tot nieuwe aanpak* Klaas Mol, ‘Klaas van de Kompik’, werd als gemobiliseerd soldaat gestationeerd aan de Noordzeekust* Raadslidschap was ‘ontzettend groot leerproces’ voor Gudy van den Hogen* Teams van Slobbeland- en Waterdamkamp bundelen krachten* VD|80: Twee keer per maand vergaderen voor 1 miljoen euro?* Instituut Jozef start vele (verenigings)activiteiten weer op* Horecazaken Edam-Volendam heropenen met tijdelijk uitgebreide terrassen* Liefde Is…

 


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.