18 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomePurmerendGemeenteraad bespreekt criteria voor locatie De Woonplek "niet midden in een woonwijk"

Gemeenteraad bespreekt criteria voor locatie De Woonplek “niet midden in een woonwijk”

Purmerend – In mei 2020 besloot de gemeenteraad dat er in Purmerend een voorziening moet komen voor mensen met complexe multiproblematiek: De Woonplek. De voorziening zou in eerste instantie nabij het Leeghwaterpark komen en deed veel stof opwaaien. Niet alleen bij omwonenden en betrokkenen, maar ook meerdere partijen in de gemeenteraad hadden hun bedenkingen.

Op 8 januari 2020 hoorden de omwonenden voor het eerst over de plannen. Over de inhoud van het voorstel om mensen met dergelijke problematieken te clusteren waren de meningen verdeeld. Maar over de plek waren bijna alle omwonenden het eens: de voorgestelde locatie nabij het Leeghwaterpark was niet verstandig. Een petitie die door omwonenden gestart werd was al snel meer dan 3000 keer getekend.

Mede door de druk van omwonenden ging de gemeenteraad niet akkoord en gaf deze het college een nieuwe opdracht om criteria voor zo’n locatie in samenspraak met de gemeenteraad op te stellen. De afgelopen tijd zijn er digitale werkbezoeken gebracht aan verschillende locaties in andere steden, waarbij de ligging van vergelijkbare woonvoorzieningen uitgelicht werd. Daarna is samen met de gemeenteraad en zorgpartijen gesproken over welke zaken belangrijk zijn. Dat gesprek heeft geleid tot de nu voorgestelde criteria.

Als criteria stelt het college onder andere nu voor dat de voorziening niet midden in een woonwijk mag komen, maar wel binnen 15 minuten loopafstand van voorzieningen als winkels en binnen 20 minuten fietsafstand van de binnenstad. Ook is er aandacht voor de mogelijkheden van de locatie, zoals de vraag of de locatie langs een drukke, doorgaande fietsroute ligt of juist aan een doodlopende weg. 

De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 16 september 2021 en neemt een besluit op 23 september 2021. Als de criteria worden vastgesteld, zoekt de gemeente een geschikte locatie. Gesprekken met de omgeving van de gevonden locatie(s) worden – in overleg met de gemeenteraad – daarna gevoerd. 

De Woonplek

Op 28 mei 2020, besloot de gemeenteraad dat er een voorziening moet komen met 24-uur zorg voor mensen met verschillende complexe problemen, waarbij een verslaving of psychiatrie een rol kan spelen. Deze woonvoorziening biedt voor de doelgroep een stabiele woonplek met als doel de kwaliteit van leven vergroten en de overlast die de doelgroep nu in wijken veroorzaakt verminderen. Politie en zorgverleners vragen al lange tijd om een voorziening voor mensen waarvoor nu geen passend woon/zorgaanbod is.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18 ° C
18.9 °
17.2 °
74 %
4.5kmh
96 %
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
26 °
za
27 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.