5.5 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomePurmerendGrondig onderzoek vanuit gemeente Purmerend naar recente problemen Stadsverwarming Purmerend

Grondig onderzoek vanuit gemeente Purmerend naar recente problemen Stadsverwarming Purmerend

Purmerend – De gemeente Purmerend heeft aangekondigd dat het een grondig onderzoek wil naar de recente problemen bij Stadsverwarming Purmerend (SVP). De biowarmtecentrale van SVP ondervond dit jaar ernstige defecten aan twee van de vier ketels, wat resulteerde in aanzienlijke financiële verliezen voor de gemeente.

Het onderzoek zal zich richten op de oorzaken van de problemen en de vraag of SVP adequaat heeft gereageerd op de ontstane situatie. In het begin van het jaar werden defecten aan twee ketels geconstateerd, waardoor de biowarmtecentrale tijdelijk buiten werking moest worden gesteld. Dit dwong SVP om aardgas te gebruiken als alternatieve warmtebron, met aanzienlijke financiële gevolgen, die naar schatting in de miljoenen lopen. De Gemeente Purmerend ziet namelijk een tekort van 12,7 miljoen euro en er zijn “grote zorgen over de toekomst.”

Aandeelhouder

Als enig aandeelhouder van het lokale warmtebedrijf draagt de gemeente Purmerend nu niet alleen de last van de financiële schade, maar loopt ze ook het risico om de jaarlijkse dividenduitkering van zeven ton mis te lopen. Na jaren van winstgevendheid dreigen de recente schade en de langdurige reparatiewerkzaamheden aan de ketels het bedrijf opnieuw in verlieslatende cijfers te brengen.

De politiek van Purmerend heeft maandenlang geklaagd over de gang van zaken en beweert dat ze te laat op de hoogte zijn gesteld door het college. De financiële impact van de situatie groeide uit tot miljoenenverliezen, wat leidde tot een belofte van het college om een grondig onderzoek in te stellen naar het proces rondom de problemen bij SVP. Het externe bureau zal niet alleen de recente gebeurtenissen, maar ook de voorgeschiedenis van het bedrijf onder de loep nemen.

Geen brevet van onvermogen

Het college benadrukt dat het onderzoek niet bedoeld is als een brevet van onvermogen voor de directie en de Raad van Commissarissen van SVP. Zij hebben het college gedurende het jaar adequaat op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond de defecte ketels. Het externe onderzoek, dat naar schatting tussen de 20 en 30 duizend euro zal kosten, moet dienen om de onafhankelijkheid te waarborgen en te beoordelen hoe de betrokken partijen hebben samengewerkt en gecommuniceerd.

Naast het onderzoek naar de financiële strop, hoopt het college ook inzicht te krijgen hoe te handelen op toekomstige calamiteiten bij de stadsverwarming. SVP zelf erkent de meerwaarde van een dergelijk onderzoek en staat positief tegenover samenwerking. Hoewel de exacte details van het onderzoek nog niet bekend zijn, verwacht het college dat het de komende jaren de nodige lessen zal opleveren voor een verbeterde crisisrespons.

De gerepareerde ketels van de biowarmtecentrale zijn inmiddels weer volledig operationeel.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

  1. Mijn verdeler van de hoeveelheid water lekt, hierdoor is mijn woonkamer en hal al aardig nat geworden.

  2. Heeft Harry Rotgans hier niet iets mee te maken?
    Harry het is tijd om met pensioen te gaan!

  3. Typisch gevalletje: Wij van wc-eend vragen aan de slager of hij zijn eigen vlees wil keuren?
    De gemeente Purmerend is 100% aandeelhouder van Stadsverwarming Holding BV (SVP).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,798FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
5.5 ° C
6.1 °
4.4 °
79 %
0.9kmh
73 %
di
5 °
wo
10 °
do
9 °
vr
7 °
za
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.