5.5 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomeRegionaalNederland heeft genoeg plannen voor woningbouw tot 2030 “1.075.000 woningen gepland”

Nederland heeft genoeg plannen voor woningbouw tot 2030 “1.075.000 woningen gepland”

Regionaal – Nederland heeft voldoende capaciteit om de woningbouwopgave tot 2030 te realiseren. Dat blijkt uit een onderzoek van ABF Research in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Er zijn 1.075.000 woningen gepland, waarvan er al 180.000 zijn gebouwd in 2022 en 2023. Dit zijn 25.000 meer woningen dan een jaar geleden.

De plancapaciteit is niet gelijk verdeeld over het land. Sommige provincies hebben meer harde plannen dan andere. Harde plannen zijn plannen met juridische zekerheid, waar de bouw kan beginnen. Het aandeel van harde plannen in de totale plancapaciteit is gestegen van 47% naar 48% in het afgelopen halfjaar. Dit betekent dat er 7.000 extra woningen zijn toegevoegd aan deze categorie.

Consumentenvertrouwen

De woningbouw wordt ook gestimuleerd door de verbeterde marktomstandigheden. De rente is gestabiliseerd, de inkomens en de leencapaciteit zijn gestegen, en de huizenprijzen zijn omhoog gegaan. Dit heeft het consumentenvertrouwen vergroot, wat te zien is in het aantal verkopen van nieuwbouwwoningen. Dit aantal is voor het derde kwartaal op rij gestegen.

Bouwdip

Toch is er nog geen sprake van een echte omslag in de woningbouw. Het aantal verleende bouwvergunningen blijft achter bij de verwachtingen. Dit kan leiden tot een bouwdip in 2024 en 2025. Daarom is het belangrijk om het beleid om de woningbouw te versnellen voort te zetten en uit te voeren.

Meer woningen

De woningbouwopgave is ook hoger dan eerder gedacht. Volgens een nieuwe Primos-prognose zijn er 981.000 nieuwe woningen nodig van 2022 tot en met 2030. Dit zijn 45.000 meer woningen dan in de Woondeals is afgesproken.

Het Rijk, de provincies en de gemeenten erkennen de noodzaak om extra woningbouwplannen te maken en op te nemen in de lokale woningbouwprogrammering. Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal de Tweede Kamer hierover begin maart informeren.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. In Zaandam, de Rosmolenbuurt worden er bijvoorbeeld 50 woningen gesloopt en er 80 nieuwgebouwd. dus een ” winst ” van 30 woningen.

  In Purmerend gaan in de Wheermolen-Oost diverse laagbouwflatjes, eind jaren 60 tegen de vlakte. Nu ze moeten voldoen aan de eisen van deze tijd dan kan je stellen 3 oude woningen voor 2 nieuwe.

  Zijn de in het artikel genoemde bruto aantal nieuwbouwwoningen de te slopen woningen al verrekend?

  Even een zijsprongetje: De NS roept bij de treinmodernisering dat er 27.000 zitplaatsen bijkomen, maar het aantal uitgestroomde zitplaatsen wordt nooit benoemd. Netto kan het misschien om 4.000 zitplaatsen meer gaan.

  Is dat dan ook bij de bouwprognose aangepast?
  Of worden de lezers weer met een dooie mus blij gemaakt?

  De tijd zal het leren!

 2. Gepland is wat anders dan gerealiseerd.
  Bovendien moeten de nieuwe woningen ook betaalbaar zijn voor starters, doorstromers en senioren met de niet zo fiks gevulde beurs.
  En niet geheel onbelangrijk (gezien de berichtgeving van de laatste tijd): met water, warmte en elektra vanaf de oplevering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,798FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
5.5 ° C
6.1 °
4.4 °
79 %
0.9kmh
73 %
di
5 °
wo
10 °
do
9 °
vr
7 °
za
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.