17.1 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomeVolendamKermis in Volendam gaat definitief niet door

Kermis in Volendam gaat definitief niet door

Volendam – Het hoge woord is er eindelijk uit. De kermis in Volendam gaat dit jaar niet door. Dat heeft het college na overleg met de Veiligheidsregio gistermiddag besloten. De kermis zou traditiegetrouw in het eerste weekend van september gehouden worden. Doordat de coronamaatregelen worden versoepeld, hoopten de Volendammers dat het vierdaagse feest toch door zou gaan.

De gemeente Edam-Volendam schrijft in haar persbericht: “Het zal voor velen geen verrassing zijn. De kermissen van Volendam en Edam gaan dit jaar niet door. Het risico voor de volksgezondheid en voor lokale economie bij een uitbraak van het virus is, ondanks de recente versoepelingen, te groot. Ook de kermisbonden en de lokale horeca steunen de gemeente in haar besluit.”

Scenario’s

De ‘Volendammer Kermis’ trekt mensen uit de wijde omgeving en daarom heeft het college alle scenario’s, die voor de gemeente uitvoerbaar kunnen zijn, bekeken. “Van het inrichten van een evenemententerrein tot bijna letterlijk een hek om de gemeente en vooraf iedereen testen. In al deze scenario’s blijft het zo dat niet te garanderen is dat er niemand is die het virus bij zich draagt. In het ergste scenario zou dit een ‘superverspreider’ kunnen worden met alle gevolgen van dien”, aldus de gemeente.

Het gemeentebestuur heeft tot het laatste moment gewacht met het besluit tot afgelasten. Dit vanwege de hoop dat de versoepelingen, die vorige week zijn aangekondigd, een opening zouden bieden om de kermissen in de gemeente toch in een bepaalde vorm door te kunnen laten gaan. Maar het houden van een groot evenement in de regio in wat voor vorm dan ook, en met toepassing van de nodige coronamaatregelen met de anderehalve meter afstand is niet haalbaar.

Voorkomen beter dan genezen

Los van het besmettingsgevaar voor de bezoekers en kwetsbare groepen zijn ook de economische gevolgen bij een eventuele uitbraak van het virus in de gemeente desastreus voor de lokale ondernemers. Een scenario waarbij de gemeente opnieuw in lockdown moet, de horeca weer haar deuren moet sluiten, de winkels de regels moeten aanscherpen en er allerlei andere maatregelen weer uit de kast moeten worden gehaald, is dan ook ongewenst. “In het belang van iedereen is voorkomen echt beter dan genezen”, valt te lezen in het persbericht.

Voetbal

Rond dezelfde tijd, begin september, gaat het betaalde voetbal in de gemeente ook weer van start. “Met publiek in het stadion in een anderhalve meter opzet. Daar mag niet worden gezongen, gejuicht, geschreeuwd en feestgevierd door de bezoekers van de wedstrijd. Ook met dit in gedachte is het tegelijkertijd houden van een groot kermisfeest niet reëel.”

Relevant artikel:

Versoepeling coronamaatregelen betekent niet direct een kermis in Volendam –

Volendam – Evenementen en kermissen mogen vanaf 1 juli weer plaatsvinden, maar dat betekent niet dat het ook direct gebeurt. In Volendam is het al weken lang het gesprek van de dag: Gaat de kermis in Volendam begin september door? “Daar gaan we de komende dagen naar kijken”, antwoordt een woordvoerder van de gemeente Edam-Volendam.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
17.1 ° C
17.8 °
16.1 °
91 %
1.3kmh
34 %
wo
21 °
do
21 °
vr
22 °
za
18 °
zo
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.