7.8 C
Purmerend
zaterdag 4 februari 2023
HomeColumnColumn van Tor Narra: Herenakkoord!

Column van Tor Narra: Herenakkoord!

Herenakkoord!

Al een paar jaar houdt de wooncorporatiebranche zich bezig met de discussie rondom de betaalbaarheid van onze sociale huurwoningen. Een discussie die dat er mede toe heeft geleid dat huurders van een sociale huurwoning nu op basis van een zogenaamd Herenakkoord hun huur kunnen laten bevriezen dan wel verlagen. Een Akkoord gesloten tussen onze Nationale Woonbond en Aedes namens alle wooncorporaties in ons land. Een akkoord, gericht op de mogelijkheid voor huurders met een jaarlijks inkomen van onder de €22.700 (AOW’ers € 21.750) om hun huur van hun steeds meer onbetaalbare sociale huurwoning te bevriezen (geen huurverhoging meer) dan wel te verlagen tot de normhuur dan wel aftoppingsgrens van € 607,46 (dit zal in de praktijk erg weinig voorkomen). Tot zover het technische gedeelte van Het Akkoord.

Nu dan even iets over de praktische uitvoering van deze door de branche zichzelf opgelegde en vrijblijvende regeling. Het is namelijk geen wet! En hoewel Het Akkoord is ‘gesloten’ door de gehele branche i.s.m. de Woonbond kunt u als huurder geen enkel recht ontleden aan deze overigens eerste stap in het wederom betaalbaar maken van sociale huurwoningen in ons land. Het Akkoord is geen bindende overeenkomst en elke wooncorporatie kan aparte regels stellen voor de toekenning van huurbevriezing dan wel huurverlaging. En daar begint eigenlijk de verwarring!

In onze regio en dan met name in Purmerend zijn de twee grootste spelers op de verhuur van sociale huurwoningen de wooncorporaties Wooncompagnie en Intermaris. Van Wooncompagnie is bekend dat zij de betaalbaarheid van hun huurwoningen als een belangrijk speerpunt in de bedrijfsfilosofie beschouwd. Zo is bekend dat deze corporatie de huren voor een aantal van hun bewoners al geruime tijd voor het Herenakkoord heeft verlaagd. Van wooncorporatie Intermaris is een dergelijke filosofie niet bekend maar wel dat zij bij nieuwe verhuur van hun woningaanbod de huurprijzen nog steeds kunstmatig en eenzijdig ophoogt.

De Woonbond, uiteraard verheugd om sociale huurders de mogelijkheid te bieden om hun huur te laten bevriezen voor het moment, heeft daarom een voorbeeldbrief gepubliceerd waarmee iedere huurder een verzoek tot huurbevriezing of verlaging aan kan vragen bij de eigen wooncorporatie. Tenminste, zo hebben zij afgesproken met Aedes.

En juist ja, daar gaat het dus mis! De ene corporatie neemt genoegen met de inzending van de ingevulde voorbeeldbrief van de Woonbond, waarbij in aanvang geen aanvullende informatie behoeft te worden meegezonden. Terwijl bijvoorbeeld wooncorporatie Intermaris geen genoegen schijnt te nemen met de afspraken uit Het Akkoord, en haar verzoekers vooral naar de eigen website ‘begeleidt’. 

En daar steekt de ongebreidelde controlefetisj de kop op. Intermaris eist allereerst een uittreksel van uw gemeente à la € 13,50 (uw eerste maand huurbevriezing bent u dus al kwijt) om erachter te komen of u nog steeds bij hen huurt? En of uw gezinssamenstelling tussentijds niet is veranderd? En aanvullend eist Intermaris tevens een tussentijds overzicht van uw inkomensgegevens van de Belastingdienst. Intermaris schiet hier het doel van de huurbevriezing/-verlaging grandioos voorbij en ‘misbruikt’ Het Akkoord vooral om andere zaken te weten te komen van haar huurders. Vrijblijvend in aanmerking komen voor de voorgespiegelde huurbevriezing/-verlaging is er dan ook niet bij! Tenminste, niet alle wooncorporaties in ons land hebben zich vooralsnog unaniem geschaard achter hun branchevereniging Aedes.

En dan nog onze ambtenaren. Deze bieden u tegen betaling – voor verscheidene en vooral verplicht opgelegde doeleinden – de mogelijkheid tot het opvragen van een uittreksel van uw verblijf – en woonadres. Een uittreksel ten behoeve van het aanvragen van huurbevriezing bestaat niet! In de praktijk kan een dergelijk document ieder uittreksel tegen elke prijs zijn. Het standpunt van uw gemeente in deze kwestie zou eigenlijk bekend moeten zijn. Vooral om discussies met de verplicht gezonden aanvragers te kunnen voeren over het belang dan wel de noodzaak van de aanschaf van een dergelijk document in deze kwestie!

Concluderend wens ik op te merken dat er dus niet voor iedereen in ons land – zelfs in een gemeente als Purmerend – een gelijke procedure bestaat voor het aanvragen van huurbevriezing/-verlaging. Dat is natuurlijk geen rechtsgelijkheid en leidt dit vooral tot willekeur bij de diverse betrokken wooncorporaties. Waarbij we ons terdege moeten afvragen waarom zij zich überhaupt aansluiten bij aan brancheorganisatie als Aedes? 

Wiens belang wordt nu gediend? Die van u als terechte huurder van een sociale huurwoning? 

Of van wooncorporaties die vooralsnog hun controlefabriek op hun huurders loslaten?

In dat geval staat het bieden van het nog toe te kennen huurvoordeel in schril contrast met de verplichte financiële gang naar het verificatieloket van uw gemeente. Het ‘ergste’ is eigenlijk nog dat dergelijke verplicht opgelegde kunstjes u niet de garantie geeft dat uw aanvraag tot huurbevriezing/-verlaging daadwerkelijk wordt toegekend. Wel handig dat een aantal wooncorporaties dan uw geactualiseerde gegevens al vast in hun bezit hebben, toch?

Tor Narra (a.k.a. E. van Damme)

7 mei 2019   

Redactie: Ernst van Damme was gemeenteraadslid voor lijst van Damme in de periode 2014 – 2018. Al een paar jaar schrijft Ernst zijn columns voor Regio Purmerend. Door een tekort van enkele stemmen lukte het Ernst niet om plaats te nemen in de gemeenteraad voor de huidige periode. Met zijn columns blijft hij zijn mening geven over het reilen en zeilen binnen onze gemeente. Met een scherpe pen beschrijft hij hoe het bestuurlijk beter kan en probeert hij raadsleden, het college van B&W en instituties te bewegen om de zaken eens van een andere kant te bekijken.


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,549VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
7.8 ° C
8.3 °
6.7 °
91 %
1.6kmh
100 %
za
8 °
zo
8 °
ma
6 °
di
4 °
wo
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.